MOTHERS REBELLION

HVA ER MOTHERS REBELLION?

Mothers Rebellion er en global, voksende bevegelse av mødre, omsorgspersoner og våre allierte. Vi ser med sinne på hvordan klimakrisen ignoreres og forsterkes av klima- og miljøpolitikken som føres. Vi deler en sorg og redsel for den fremtiden barna våre går imøte. Vi ønsker å kunne se barna våre inn i øynene og si at vi virkelig gjør alt vi kan for en bærekraftig nåtid og fremtid for nåværende og kommende generasjoner. Vi tar vår sorg og frustrasjon over mangelen på respons fra våre politikere og ledere, og bruker den for å handle.

Vi vil:

  • Vise at hver enkelt kan påvirke samfunnet ved å gå sammen i kollektiv handling
  • Øke bevisstheten om klimakrisen i samfunnet og få politikerne til å handle deretter
  • Opptre i solidaritet med mennesker i verden som allerede lider under konsekvensene av klimaendringer.

Bevegelsen er knyttet til Extinction Rebellion og står bak Extinction Rebellion-kravene om å erklære en klimaunntakstilstand, handle nå, bruke borgerråd og følge prinsippene for klimarettferdighet.

VÅR HISTORIE

Ideen til Mothers Rebellion stammer fra California, USA. Samtidig hadde en bevegelse av mødre, som holdt sin første sittende sirkelprotest i august 2022, allerede begynt å vokse i Sverige. Bevegelsen vokste med flere protester i 20 forskjellige svenske byer. Høsten 2022 fant demonstrasjoner også sted i Tyskland og USA. Vinteren 2023 kom kvinner i Zambia, Sverige, USA, Uganda og Tyskland sammen og begynte å planlegge et felles arrangement. Den 13. mai 2023 ble det holdt en koordinert protest i 21 land på seks kontinenter. Dette var det første globale Mothers Rebellion.

VÅR METODE

Metoden vi bruker i våre protester er enkel. Mødre og andre sitter sammen i en sirkel i et offentlig rom, for eksempel i en gågate, en offentlig park eller utenfor et offentlig bygg. Vi sitter stille og fredelig vendt mot de forbipasserende. Gjennom musikk, stillhet og vitnesbyrd om hvorfor vi er en del av Mothers Rebellion, hjelper vi oss selv og andre å få kontakt med klimafølelsene våre. Vi holder ofte skilt med navnene på barna våre eller andre meldinger relatert til klimakrisen. Vi tror at det å kjenne ordentlig på både frykt, sorg, sinne og kjærlighet til barna våre kan gi oss kraften vi trenger for å møte klimakrisen kollektivt og skape den endringen som er nødvendig. Med sirklene våre formidler vi at vi nekter å se bort, at vi nekter å gi opp og at vi vil gjøre alt vi kan for livet og fremtiden til barna våre.

HVA KAN DU GJØRE?

Vi organiserer sirkler på de globale datoene for protest. Du kan komme og sitte med oss, ta med egen plakat, eller lag en når du kommer. Ta gjerne med barna, venner, familiemedlemmer eller andre likesinnede. Alle er velkomne, ikke bare foreldre, men alle som er bekymret og redde for hva slags planet vi etterlater oss til barna.

Du kan også bli med oss å planlegge og organisere sirkler og andre aksjoner. Vi trenger alle typer folk. Er du en kløpper på sosiale medier? Flink til å tegne, male, synge? Glad i å lage aktiviteter for barn? Eller kjenner du masse folk og liker å mobilisere? Har du rett og slett bare litt tid til overs som du har lyst til å bruke til å jobbe for en bedre framtid for barna? Eller vil du bli kjent med andre foreldre som kjenner på en lignende klimaredsel?

Hvis du ønsker mer informasjon for å forstå klimakrisen, ta kontakt og vi kan hjelpe deg å finne ut av det. Ikke la følelser av maktesløshet og ensomhet ta over. Det har vært store seire i kampen for klima og mennesker, men disse er ikke alltid så godt kommunisert i media. Hvis du kommer og møter andre bekymra foreldre som ikke vet hva de skal gjøre eller hvor de skal begynne, så kan vi garantere at du vil finne folk som deler dine følelser og kan støtte deg. Vi ønsker å bygge et sterkt fellesskap for foreldre og andre som deler våre bekymringer. Sammen finner vi måter å bli hørt på.

Ta kontakt med oss!

Internasjonal nettside: mothersrebellion.com

Norsk Facebook-side: Mothers Rebellion Norge

Internasjonal Facebook-side: Mothers Rebellion for climate justice

Published 08/31/2023