Nyhetsbrev #28

Godt nytt år fra Extinction Rebellion Norge! Vi oppsummerer året som har gått, og håper vi vil møtes i 2020.

Godt nytt år fra Extinction Rebellion Norge

15. November i år stemte regionsrådet for Veneto i Italia over miljøtiltak, som støtte til fornybar energi og å bytte ut forurensende busser og varmeovner med en mer miljlvennlig type. Bare minutter etter at politikerne hadde stemt med forslagene ble møtesalen oversvømt av vann, idet Venezia ble rammet av den verste flommen på over 50 år .

Dette kan bli stående som et bilde på året vi er i ferd med å forlate. 2019 har blitt beskrevet som "året da verden våknet opp til klimaendringer". Nye rapporter fra FNs klimapanel om 1,5 graders oppvarming , landområder og hav gjorde det tydelig at kraftige klimakutt haster mer enn noensinne, mens Naturpanelet advarte om dramatiske konsekvenser av den pågående økologiske krisa .

Klimakrise og politisk handlingslammelse

Samtidig viste COP25 i Madrid med all tydelighet at vi ikke kan stole på at politikerne vil være i stand til å ordne opp. Både utslippene av klimagasser og konsentrasjonen av CO2 i atmosfæren ligger an til nye rekordnivåer i 2019. Tross alle bekymrede ord er ser business as usual fremdeles ut til å være resultatet.

Året ble begynte og sluttet med hetebølge i Australia. Sykloner herjet Mosambik i mars, og Sri Lanka, India, Bangladesh and Bhutan i april.
Juni var den varmeste siden målingene begynte i 1880. Ni av de ti varmeste junimånedene har funnet sted siden 2010. I India gikk Chennai, en by med 4,5 millioner mennesker, tom for vann. Varmerekorder slått i Frankrike, Bergia, Tyskland og Nederland, og enorme skogbranner herjet Sibir, Alaska, Indonsia og Sentralafrika og Amasonas og California utover sommeren og høsten. I september ble Bahamas rammet av den kraftigste syklonen noensinne, mens Japan ble truffet av den mest skadelige tyfonen siden 1958 . I skrivende stund ser det ikke ut til at brannene i Australia kommer til å stoppe med det første. Enda er det mye mye som er utelatt i denne oppramsingen .

Protest over hele verden

Men historien om 2019 handler ikke bare om klimakrise og politisk handlingslammelse. Det er også året da millioner av mennesker har tatt til gatene for å protestere og kreve politisk handling .

En global klimastreik 15. mars ble støttet av over en million mennesker, med omkring 2200 ulike markeringer i 125 land. En ny streik 24. mai førte til 1600 markeringer i 150 land, samtidig som valget til Europaparlamentet fant sted. I slutten av september hadde bevegelsen vokst til at fire millioner støttet opp om klimastreik.

Klimabrøl ble kåret til årets nyord av Norsk språkråd. Internasjonalt ble climate emergency årets ord av Oxford Dictionaries, mens Greta Thunberg ble kåret til årets person av Time Magazine i tillegg til å motta en rekke andre utmerkelser.

Et år med opprør

Extinction Rebellion er et av de tydeligste uttrykkene for dette opprøret. Siden Extinction Rebellion ble stiftet i mai 2018 har bevegelsen eksplodert. I dag finnes XR i over 70 land.

Her hjemme ble Extinction Rebellion Norge ble stiftet 16. desember 2018 av 10 personer. Etter bare ett år har XRN fått nesten 1700 medlemmer.
Perioden mellom januar til mars var preget av opprørsforedrag, opprettelsen av lokallag i de større byene og NVDA-trening i forkant av opprørsuken i april.

15. mars skriver 25 kulturpersonligheter og forskere under på opprørserklæringen til XRN . Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) går til angrep på underskriverne og organisasjonen får 130 nye medlemmer på en uke.

15. april kommer XRN ut i offentligheten med sin første aksjon i sammenheng med den internasjonale aksjonsuken. Gravferd til finansdepartementet og uanmeldt demonstrasjon på trappen. Samme dag startet den internasjonale kampanjen “ No Way Norway - Turn Around ” for å få Norge ut av olje og gass.

26. april planter en gruppe aksjonister et epletre, en mynteplante og gressløk i Stortingsplenen for å markere behovet for å sikre matsikkerheten og fange karbondioksid med flerårige planter. Dagen etter aksjonerer 60 personer i die-in aksjoner i Oslo ved Operaen, på Oslo S og i Oslo City.

24. mai limer aktivister seg fast til Norges Bank for å presse Oljefondet ut av kull. Til tross for at ingen ble arrestert, ble aksjonistene tiltalt for ordensforstyrrelse.

12. juni avbryter aktivister spørretimen på Stortinget ved å holde en appell. Syv personer blir arrestert. Neste dag blokkerer aktivister utkjørselen til Statsministerens kontor og heller teaterblod utover gaten.

17. juni blokkerer aktivister hovedinngangen til Klima- og miljødepatementet . 10 stykker blir arrestert.

21. juni demonstrerer XRN mot at Stortinget tar 4 måneders ferie på Eidsvoll Plass med appeller og sang, blant annet fra Lars Lillo Stenberg. I løpet av demonstrasjonen gikk flere titalls aksjonister opp Løvebakken og blokkerte hovedinngangen til Stortinget .

1. juli aksjonerer XRN i Bergen mot cruiseindustrien .

12.-15. august markerer XRN seg under Arendalsuka .

30. august Bergen setter Norges rekord i die-in under Klimabrølet. Brølet samler 30 000 mennesker over hele landet og Norges støreste klimademonstrasjon noensinne .

16. til 18. september står 17 aktivister for Oslo Tingrett . 10 blir frifunnet for aksjonen ved Norges Bank, og de resterende dømmes til 109.000 kroner i bot for ordensforstyrrelse ved Stortingsaksjonen 12. juni og brudd på politiloven ved Klima og miljødepartementet 17. juni.

7. oktober starter den andre internasjonale opprørsuken . Rundt 60 norske aktivister drar til Berlin og fem drar til London for å aksjonere for klimahanding i hovedstedene. XRN aksjonerer blant annet mot den norske ambassaden i Berlin .

21. november deltar XRN på Debatten i NRK mot blant andre KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad.

2. desember slippes dokumentaren om XRN på NRK1 fra dokumentarserien Innafor .

9. desember aksjonerer XRN mot Aftenposten og mediehuset Schibsted i protest mot deres reklamesamarbeid med Equinor. Dette samarbeidet har utløst kritikk fra flere hold, og noen dager senere versler Aftenposten at betalt innhold skal merkes tydeligere.

11. desember aksjonerer XRN mot Miljødirektoratet .

Ses vi i 2020?

Extinction Rebellion Norge ønsker alle sine medlemmer og støttespillere et riktig godt nytt år. Vi har mye å gjøre, og håper vi vil ses.

"Hvis styresmaktene gjennomfører en politikk vi vet etterslekten vil fordømme, da er styresmaktene på feil side av historien og da må vi motsette oss den politikken med den mest effektive strategien historien kjenner, nemlig ikkevoldelig sivil ulydighet" , skriver Dag Kolstø fra Extinction Rebellion Norge i Vårt Land mot slutten av året.

Vil du være på rett side av historien? Slutt deg til opprøret, og vær med på å bidra til at det vokser seg større. Mektige krefter og enorme utfordringer står foran oss, men vi har rettferdigheten på vår side.

Ønsker du å bli aktiv i XRN?

Du kan melde deg inn i Extinction Rebellion Norge på våre nettsider Du kan melde deg inn i Extinction Rebellion Norge på våre nettsider , og du vil da bli kontaktet av oss. Vi har stor pågang og en liten gruppe frivillige som behandler nye medlemsforespørsler, så det kan ta litt tid å behandle din innmelding.

Som aktiv i Extinction Rebellion får du mulighet til å gjøre en forskjell som vil merkes. På vårt interne medlemsforum, Basen, kan du finne en oversikt oppgaver man kan engasjere seg i. Alle slike 'jobbannonser' er lansert på Basen under kategorien som heter NAV Rebellion.

Forslag til Nyhetsbrevet?

Send inn bilder og forslag til XRN-Nyhetsbrev@protonmail.com

Ønsker du å donere penger til XR Norge?

Kontonummer: 12546297436 Vipps: 556602