Susanne Lone var blant aktivistene som protesterte under Stortingets spørretime 18. mai.
XR Ung-aktivistene limte seg fast inne på galleriet mens de holdt appeller og sang. De ville holde aksjonen så enkel som mulig, både for sin egen del og med tanke på mulig strafferamme, forteller Susanne.
- Til tross for enkel aksjonsform, er det likevel ikke bare enkelt å aksjonere inne på Stortinget, sier hun.
- Idet jeg kom inn på galleriet begynte adrenalinet å pumpe. Jeg prøvde å puste djupt, noe som ikke hjalp spesielt. Men da jeg begynte å snakke gikk det bra, på tross av at kroppen var i høygir. Jeg endte med å måtte starte synginga fordi Frida blei opptatt med ei vakt, og da sprakk stemmen totalt, jeg var så nervøs. Det var litt ubehagelig, men så fikk Frida tatt over forsangen.
Ingen av de folkevalgte snakka til aksjonistene.
- Bortsett fra at stortingspresidenten ba oss sette oss og være stille. Samtlige politikere forlot salen i løpet av fem minutter, forteller hun.
Imidlertid blei aksjonistene veldig fint behandla av politiet denne gangen.
- Jeg har aldri opplevd politiet så vennlige, både under og etter aksjonen, sier Susanne.
- De har vel blitt påvirka av alle klagene de fikk etter Stopp oljeleitinga-aksjonen i Tønsberg.
Folkets tjenere
Aksjonen har av ulike politikere blitt kalt udemokratisk. Susanne Lone svarer på påstandene:
- Det som er udemokratisk er å fortsette med oljeutvinning når vi veit at det frarøver framtidige generasjoner muligheten til å trives eller i det hele tatt overleve. Sivil ulydighet er dessuten et nødvendig verktøy i et levende demokratisk samfunn.
Hun mener verktøyet må tas i bruk når folkevalgte ikke klarer å treffe beslutninger som er avgjørende.
- Vi har kommet til et punkt der politikerne oppfører seg som landets ledere og ikke som folkets tjenere, det er helt avgjørende å minne dem om dette, sier Susanne.
- De har vår tillit kun så lenge vi ser at de tar ansvarlige valg. Slik det er nå er det få partier som fortjener den tilliten. Om noen i det hele tatt. Alle partier går fortsatt i samme tralt der økonomisk vekst er kjernen av samfunnet. Da må vi som opplyste og kritiske borgere si fra.
|