Nyhetsbrev #30 XR Oslo

Oslo-opprøret er i ferd med å ta form - se hvordan du kan ta del i XR Norges største aksjon noensinne! Les også om Oslo-lagets planer for tida som kommer, trening i ikkevoldelig kommunikasjon og siste utgave av XRs ikkevoldsfilmklubb før sommeren. Ny i XR? Gjennom nyhetsbrevet får du også anledning til å melde deg på introduksjonskurs.

Oslo-opprøret konsoliderer seg

XR Norge planlegger et opprør til høsten i Oslo for å sette fokus på, og skape debatt rundt, klima- og økologikrisa. Opprøret skjer over én dag og består av eskalerende sivil ulydighetsaksjoner med massearrestasjon som mål.

Aksjonen skal tilpasses koronasituasjonen og smitteverntiltak vil bli tatt.

Dato: Mandag 21. september 2020 (sett også av mandag 5. oktober - datoen er “plan B”)

Det finnes mange måter å bli med på opprøret. Dette er noe som medlemmer fra hele landet kan delta på og bidra til.

På forhånd trenger vi hjelp med organisering og forberedelse. På sjølve dagen blir det mange muligheter for “grønn” (lav-ingen risiko av arrest) og “rød” (høy risiko av arrest) deltakelse.

Dette påmeldingsskjemaet er for deg som vil bli med på organisering og forberedelse, og for deg som vil spille en “grønn” rolle på aksjonen.

Om du vil bli med på opprøret som “rød” deltaker, send gjerne en epost til oslo2020@protonmail.com .

Oslo-laget ser framover

I tida som kommer skal vi jobbe mot to mål: Oslo-opprøret i september og sommerleir i juli. Møt opp på onsdag for å være med å utforme dette!

XR leir

XR Norge inviterer alle medlemmer å bli med på sommerleir - både helt nye og etablerte medlemmer. Bli bedre kjent med andre aktivister. Lær ulike tilnærming for å unngå å bli utbrent, og kom i nærkontakt med naturen. Bli med på lek og moro sammen andre XR-medlemmer. Og mange andre regenerative aktiviteter. Kom med innspill og bli med å planlegge Oslo-opprøret!

Følg lenka og stem på datoen(e) som passer best for deg.

Hjelp på møtene

For å gjennomføre møtene på Greenhouse, trenger vi noen til å gjøre noen enkle oppgaver. For eksempel trenger vi et par til å stå i døra og åpne for møtedeltakerne, noen til å ønske velkommen og kanskje noen til å kutte opp noe frukt? Gruppa på 3-4 stk som tilrettelegger onsdagsmøtene, møtes på Greenhouse 16:30 (møtet starter 17:00), og blir enige om hvordan de skal samarbeide. Om du er med én gang, er du ikke forplikta til å gjøre det igjen.

Møt opp på Greenhouse onsdag 16:30, om du vil bidra, men send helst e-post til fellesskaposlo@extinctionrebellion.no og si ifra om at du vil være med.

Sommer og sosiale aktiviteter

Endelig kan vi møtes og være sosiale igjen! Har du lyst til å være med på sosiale aktiviteter med XR Oslo? Vi kan for eksempel gå en tur i skogen, dra ut på ei av øyene i fjorden, spille kubb eller grille.

Hvis du synes dette virker gøy, meld din interesse til fellesskaposlo@extinctionrebellion.no , så vil aktiviteter bli arrangert etterhvert som folk viser interesse.

XR Oslo trenger økonomiske bidrag

For å få økonomien vår til å gå rundt, sånn at vi kan benytte oss av flotte lokaler på Greenhouse og betale for aksjonsmateriell og andre utgifter, trenger vi bidrag fra medlemmene våre. Alle bidrag er vesentlige! Det beste er om man kan sette av en liten sum som et månedlig automatisk bidrag, men engangssummer er sjølsagt også til god hjelp.

VIPPS: 556602 | Bankkontonummer: 12546297436

Ukesoversikt

Få med deg hva som skjer den kommende uka, enten på Zoom eller på Greenhouse i Schweigaards gate 34C! Om du har en bruker på basen, men sliter med å bruke den, er det oppretta en hjelpeside .

Mandag 15. juni

Kl. 17:00-19:00: Ikkevoldelig kommunikasjonstrening (Zoom)

Siste mulighet før sommeren til å bli med på ikkevoldelig kommunikasjonstrening. Hva er det i vår kommunikasjon som gir kontakt og hva skaper avstand? Åssen kan vi ta vare på det gode samarbeidet? Åssen påvirker ulike måter å kommunisere på deg sjøl og andre? Øvelser og praktiske eksempler. Instruktør er Anniken Poulsson Beer, sertifisert trener hos CNVC (Center for Nonviolent Communication). Zoom-lenke ved påmelding til regenerativkulturoslo@extinctionrebellion.no .


Tirsdag 16. juni

Kl. 17:30-19:00: XRs ikkevoldsfilmklubb (Zoom)

Sesongens definitive høydepunkt er dokumentafilmen Bringing Down a Dictator ! Om det serbeiske studentbevegelsen OTPOR!, som i år 2000 angrep regimet til Slobodan Milosevic med latterliggjøring, rockemusikk og en vilje til å bli arrestert. Etterpå blir det en strukturert dialog og refleksjon om hva vi kan lære av filmen for å bruke i XR. Meld deg på nå!


Onsdag 17. juni

Kl. 17:00-17:15: Fellesmøte (Greenhouse)

Felles oppstart før vi deler oss i tre hovedgrupper. Innafor hver hovedgruppe er det flere nyanser og forskjellige typer ideer og prosjekter man kan jobbe med.

Kl. 17:15-19:00: Fellesskap og sosiale aktiviteter (Greenhouse)

Her snakker vi om og diskuterer sosiale aspekter av XR, rekruttering av nye medlemmer og inkludering av både nye og eksisterende medlemmer. Det blir viktig framover at flere bidrar med denne typen arbeid!

Kl. 17:15-19:00: Aksjonsplanlegging og uttrykk

Her blir det anledning til å delta på planlegging av aksjoner som skal skje snart eller bli med på utviklinga av større aksjoner til Oslo-opprøret. Du bestemmer sjøl hvilken del av en aksjon du vil jobbe med, det være seg aksjonssuttrykk, lage effekter til aksjonen, organisere, håndtere media, idémyldring eller andre ting.

Mulig å delta via Zoom: For de som er i karantene, er sårbare, eller av andre grunner har lyst til å delta på møtet via zoom, er det mulig. For å kunne tilrettelegge for det, er det ønskelig at du sier ifra på forhånd til FellesskapOslo@extinctionrebellion.no

Vi håper å se gamle og nye kjente på onsdag!

XRs ikkevoldsfilmklubb

Vi har gleden av å ønske velkommen til siste utgave av XRs ikkevoldsfilmklubb før sommeren, tirsdag 16. juni klokka 17:30-19:00!

Sesongens definitive høydepunkt er dokumentafilmen Bringing Down a Dictator ! I år 2000, i en kamp som knapt blei lagt merke til utafor Jugoslavia, kjempa krigsforbryteren Slobodan Milosevic for å beholde makta. Han kontrollerte en kamptrent hær, en tøff politistyrke og mesteparten av nyhetsmediene. Men han undervurderte sine motstandere, ledet av studentbevegelsen OTPOR! (serbisk for «motstand»), som angrep regimet med latterliggjøring, rockemusikk og ei vilje til å bli arrestert. Deres mot og frekkhet inspirerte andre til å overvinne frykten og bli med i kampen.

OTPOR!-studentene var sjokktroppene i det som ble en hær av menneskerettighets- og demokratiaktivister som systematisk undergravde politiets og hærens lojalitet til Milosevic og tvang ham til å framskynde valget. Da Milosevic nektet å godta valgnederlaget, svarte folket med en generalstreik. Ettersom det vanlige livet stoppa opp, kom hundretusener av serbere til hovedstaden 5. oktober for å innta parlamentet i en dramatisk triumf for demokratiet. Milosevic blei arrestert og utlevert til Haag for å bli stilt for retten for krigsforbrytelser i juni 2001.

Etter filmen vil Trond K. Botnen ha en kort presentasjon (5-10 min) av hva vi kan lære om strategisk ikkevoldsmotstand av filmen, og så vil det bli tre kvarters diskusjon i grupper og plenum om hvordan vi kan bruke dette i XR Norge.

Det hele vil finne sted på Zoom, og du kan melde deg på ved å følge denne lenka . Der kan du også melde deg på de andre kommende filmkveldene.

Introkurs til XR

To-timers introduksjon for deg som er ny i XR, om de grunnleggende prinsipper og verdier av XR, hvordan XR er organisert (struktur) og hvilke strategier XR bruker. Kurset foregår digitalt.

Dato: Torsdag 25. juni kl. 18:00 - 20:00

Tre gode grunner for å bli med på kurset:

Gjennom deltakelse får du svar på mange av de spørsmålene som du har.

Den første tida i en organisasjon er veldig viktig, da settes «kulturen» for hvordan man forholder seg til hverandre, samarbeid, osv. Kulturen er ikke nødvendigvis den som er tilsikta. Og etter at en utilsikta kultur har vært etablert er det mye vanskeligere å skape samhold ved et seinere tidspunkt. Et (uønska) eksempel: bruk av skam/skyld i aksjoner

Vi ønsker at det er klarhet om hva XR Norges hensikt er, og at vår «teori om hvordan endring oppnås» blir tydelig. Hvis nye personer har en annen teori om hvordan endring oppnås, som f. eks.ved bruk av vold, skadeverk, skam osv. så kan de finne ut av dette raskt.

Påmeldingsskjema

Møtelenken sendes til de påmeldte.

Ønsker du å bli aktiv i XRN?

Du kan melde deg inn i Extinction Rebellion Norge på våre nettsider , og du vil da bli kontaktet av oss. Vi har stor pågang og en liten gruppe frivillige som behandler nye medlemsforespørsler, så det kan ta litt tid å behandle din innmelding.

Som aktiv i Extinction Rebellion får du mulighet til å gjøre en forskjell som vil merkes. På vårt interne medlemsforum, Basen, kan du finne en oversikt oppgaver man kan engasjere seg i. Alle slike 'jobbannonser' er lansert på Basen under kategorien som heter NAV Rebellion.

Forslag til Nyhetsbrevet?

Send inn bilder og forslag til MediaOslo@extinctionrebellion.no

For å kunne betale husleia i Greenhouse, er XR Oslo avhengig av økonomisk støtte fra sine medlemmer!

Ønsker du å støtte XR Oslo? Kontonummer: 12546307415 | Vipps: 585136