FILMEN SIVIL ULYDIGHET

TRONDHEIM
ONSDAG 15. MAI 2024
18:00
CINEMATEKET TRONDHEIM
BILJETTER GJENNOM CINEMATEKETS HJEMMESIDE

“Sivil Ulydighet” er en dokumentarfilm av Thomas Østbye som tar oss med bak kulissene til aktivistgruppene Extinction Rebellion og Stopp Oljeletinga.

Filmen følger aktivistene tett, til og med gjennom arrestasjoner. I etterkant av filmvisningen åpner vi til en diskusjon og utfordrer publikum til å tenke over rettferdigheten og effekten av sivil ulydighet i kampen for miljøet.

SIVIL ULYDIGHET tar oss med når aktivister fra Extinction Rebellion og Stopp Oljeletinga går fra å aksjonere mot oljetransporten på Sjursøya til å aksjonere mot bilister og kjente kunstverk. Filmen gir oss innblikk i viktige elementer ved sivil ulydighet: Aksjonene, refleksjonene på bakrommet, og til slutt aktivistenes beveggrunner i kapittelet om samvittighet og straff. Filmskaper Thomas Østbye følger aktivistene så tett at han selv blir arrestert av politiet mens kamera går.

“Et dypt rørende portrett av aktivister i alle aldre som er bunnløst bekymrede og kjemper utrettelig for saken.” - Aftenposten

“Tilstedeværende og urovekkende.” - Morgenbladet

RETTIGHETSKAMP OG SOLIDARITET I KLIMAKRISENS TID

Samtale med Astrid Kjelsnes(LO), Lars Korsnes(Salam LADC) og Astrid Rem(MDG), moderert av Azra Halilović.

Hvordan kan folkelig makt styrkes i møte med kriser og urett?

Hvem kan forenes i kampen og hvilke metoder kan føre frem?

“We can sign a climate solidarity pact, or a collective suicide pact,” uttalte FNs generalsekretær António Guterres om vår tids klima og økologiske nødssituasjon. Finnes det et “vi” som kan mobilisere og skape endring i Trondheim?

Forsvars- og solidaritetskamper rundt Fosen og Gaza har brakt folk ut i gatene. Hvor står konfliktene i klimakampen? Kan arbeiderbevegelsen, aktivister, kunstnere og lokale initiativ styrke hverandre?

Vi ser frem til en samtale som kan løfte flere viktige og vanskelige spørsmål!

Panel og moderator:

Astrid Kjelsnes fra Skolenes Landsforbund sitter i styret til LO i Trondheim og har erfaring fra grasrotaktivisme i flere organisasjoner.

Astrid Rem fra Trondheim MDG og Trøndersk natur- og klimaallianse har vært aktiv i Stopp Oljeletinga og er sykepleier.

Lars Korsnes er lærer og gammel miljø- og solidaritetsaksjonist fra Greenpeace, XR og Gratisbutikken Te & Tøy. Han jobber nå med å engasjere ungdom i solidaritetsarbeid for flyktninger i Libanon og ble i 2021 dømt for å ha gitt arbeid til en papirløs flyktning.

Azra Halilović er teaterviter, samfunnsdebattant og minoritetsrådgiver, og hun driver podcasten og debattplattformen Anna & Azra bretter opp ermene sammen med Anna Lian.

Spesialvisningen av Sivil ulydighet arrangeres av Filmbyrået Jack i samarbeid med Cinemateket Trondheim og Trøndelag senter for samtidskunst. Støttet av Stiftelsen Fritt Ord.

Pris: mellom 50-100 kr

Cinemateket Kjøpmannsgata 48 - kartlenke

Publisert 12. mai 2024