Nyhetsbrev #27

Extinction Rebellion aksjonerer i Norge mot Schibsted-gruppens oljeannonser , og i Madrid mot uforpliktende fakter på COP25 -møtet.

Folkesamling for våre tre krav denne uken!

Extinction Rebellion Norge aksjonerer mot Schibsted og Equinor

Extinction Rebellion Norge aksjonerte ved Schibsted -gruppens hovedkvarter mandag formiddag. Vi krever at Schibsted-gruppen slutter å spre Equinors olje- og gasspropaganda som annonsørinnhold i sine aviser.

Schibsted-Norges aviser har et papiropplag på over 750.000. I tillegg er de sterkt til stede på internett. Aviser utgjør en viktig påvirkningsfaktor i samfunnet, gjennom tillit bygd opp over lang tid. Schibsted-Norge misbruker denne tilliten til forsvar for oljenæringens langtidsplaner. Disse er i strid med klimaforpliktelser Norge har inngått med det internasjonale samfunnet.

Schibsted eier Brand Studio , som produserer annonsørinnholdet for Equinor. Schibsteds profesjonelle innholdsprodusenter hjelper altså Equinor med å påvirke folkemeningen. Målet er å hindre at det settes tidligere sluttdato for norsk produksjon av olje og gass.

Våre krav

Extinction Rebellion har to krav til Schibsted-gruppen:

1. Samarbeidet med Equinor må opphøre. Equinors planer om produksjon til 2070 er i strid med globale klimamål. Propagandaen Schibsted lager og sprer for oljeselskapet truer våre barns livsbetingelser.Vi krever øyeblikkelig stans i formidling av såkalt ‘annonsørinnhold’ for Equinor.

2. Schibsted-Norge må gi miljøorganisasjoner plass til å svare på annonsørinnholdet fra Equinor , i samme format og omfang – med gratis hjelp fra Brand Studio. Vi krever at Schibsted-Norge hjelper miljøorganisasjonene med å trykke sannheten om klimakrisen menneskeheten er på vei inn i.

Dersom kravene ikke innfris, vil Extinction Rebellion Norge gå til nye aksjoner.

Les mer

Harvest har trykket Extinction Rebellions appell

Artikkel i Naturpress, med svar fra Aftenposten og Equinor

Opprørets tid

2019 United Nations Climate Change Conference , også kjent som COP25 , går av stabelen i Madrid «as we speak» 2-13. desember. Det er som kjent sørgelige tilstander: globale Co2-utslipp har økt siden COP24 i Katowice for ett år siden, til tross for klimapolitisk mumbo-jumbo fra statsledere og makthavere. Det må gjøres mer, og skal Paris-målene nås trengs det andre politiske virkemidler enn de vanlige. Og akkurat der har du XRs idégrunnlag og eksistensberettigelse.

Så er da også XR naturligvis markant til stede under COP25 med aksjoner i byen og markeringer på selve konferansen . Greta Thunberg og en halv million ungdommer har demonstrert med krav om at politikerne må handle. For anledningen er XRTV tilbake med sporadiske live-sendinger.

Lyst og mørkt

XR er sånn sett et lyspunkt i et heller mørkt og dystert år. COP25 ble flyttet til Madrid på grunn av omfattende opptøyer i Santiago, Chile, der konferansen egentlig skulle ha funnet sted. «De gule vestene» har holdt det gående i et år, vi har Brexit, Trump, og i en rekke land i praktisk talt alle verdensdeler er det uroligheter på grunn av økende forskjeller.

Klimatiltak koster, det er en pris å betale. Spørsmålet er hvem som skal ta regninga. Vår tid er raseriets tid, og opprørets — og det har bare såvidt begynt.

Folkesamling for krav

Torsdag denne uken, kl 18-21 arrangeres folkesamling rundt om i lokallagene for å drøfte formuleringen av XR Norges tre krav . Dette i likhet med XR-grupper i flere land som i det siste har reformulert kravene.

Medlemmene skal ha mottatt en epost med informasjon om hvordan folkesamlingen skal gjennomføres. Ta kontakt dersom du trenger mer informasjon om dette.

Klimasøksmålet

Dom i saken Natur og Ungdom og Greenpeace anla mot staten for brudd på Grunnlovens §112 er ventet i Borgarting Lagmansrett for jul — om kun kort tid.

Nyhetsbrevet satser på Jul med din glede…

Kommende arrangementer

11.12: Opprørsforedraget på Café Mestizo , Kristiansand

12.12: Folkeforsamling for kravene i ulike lokallag. Ta kontakt med ditt lokallag for detaljer om hva som skjer der du er.

15.12: Ikke-voldelig direkte aksjons-trening , Oslo.

10.01: Trening for trenere: lær å bli NVDA-trener , Hof, Vestfold

Mange av lokallagene i XR har jevnlige møter. Ta kontakt for å finne ut om det finnes lokallag der du bor, eller hvordan du kan starte et.

Ønsker du å bli aktiv i XRN?

Du kan melde deg inn i Extinction Rebellion Norge på våre nettsider Du kan melde deg inn i Extinction Rebellion Norge på våre nettsider , og du vil da bli kontaktet av oss. Vi har stor pågang og en liten gruppe frivillige som behandler nye medlemsforespørsler, så det kan ta litt tid å behandle din innmelding.

Som aktiv i Extinction Rebellion får du mulighet til å gjøre en forskjell som vil merkes. På vårt interne medlemsforum, Basen, kan du finne en oversikt oppgaver man kan engasjere seg i. Alle slike 'jobbannonser' er lansert på Basen under kategorien som heter NAV Rebellion.

Forslag til Nyhetsbrevet?

Send inn bilder og forslag til XRN-Nyhetsbrev@protonmail.com

Ønsker du å donere penger til XR Norge?

Kontonummer: 12546297436 Vipps: 556602

mt