Nyhetsbrev #29

Aksjonsåret er i gang, og først ute er NRK. Vi publiserer en appell for Australia av XR Frankrike, og gir noen tips og råd om hvordan du kan starte lokallag der du bor . Vi ser også etter flere Facebook -moderatorer.

Hva nå, menneskehet?

Vi gråter over brannene i Australia. De forbrente likene av døde dyr, ifølge noen anslag over en milliard, gjør oss kvalme. Stanken av død og katastrofe vekker skyldfølelse i oss. 900.000 hektar regnskog gikk tapt sommeren 2019. Seks milioner hektar er nå lagt øde i Australia – et område på størrelse med Danmark. Tjuefire mennesker er døde, fanget i flammene i forsøk på å redde sine naboer eller sitt hjem. Tusener har måttet flykte og overgi sine hjem og sine liv til den altoppslukende ilden.

Hva nå, menneske?

Hvor står menneskeheten i dag – mennesket som har gått på månen, oppfunnet vaksiner for å utrydde dødelige sykdommer og har lagt jorden for sine føtter. Hvem er Homo Sapiens nå, omtumlet og forvirret, handlingslammet, vitne til ildens ødeleggelser. Hvor er den stolte menneskeheten, kry av alle sine seiere?

Hva nå?

Er menneskeheten legemliggjort i den australske statsministeren Scott Morrison, skamløs og selvsikker klimafornekter, som ber folk beholde roen? Er den legemliggjort i regjeringene, som i panikk donerer penger, men nekter å innse sin egen forbrytelse?

Er menneskeheten fortsatt verdig å kalles Homo Sapiens?

Extinction Rebellion ble født i den rykende asken av menneskehetens politiske fiasko, grådighet og apetitt for ødeleggelse.

Extinction Rebellion ble født av denne tristheten, dette kaos og det sinnet som oppstår når vi står overfor sammenbruddet av livet på jorden, forårsaket av menneskelig aktivitet.

Extinction Rebellion har tatt et valg: Å gjøre opprør for å stå imot utryddelsen. For å stå imot tilintetgjørelsen av hver enkelts rett til å leve i en rettferdig og bærekraftig verden. Vår rett til å leve i harmoni med Moder Jord, som gir oss livet, næringen og oksygenet vi trenger. Uten å suge livet ut av henne, flå henne og spille hennes blod på våre økocidale drømmers alter.

Forskere har advart oss i flere tiår. I år etter år har deres stemmebånd bristet for å bli hørt, rapporter er skrevet, som ingen regjeringer gadd å lese, ettersom de er for opptatt med å organisere vår kollektive undergang.

I mellomtiden vokser brannen, som en metafor for våre regjeringers manglende evne til å beskytte oss mot verdenskollapsen, som etterligner naturen i sitt raseri i en slik grad at det forårsaker en ny type klimafenomen. Røyk og varme så intens at de genererer tordenvær uten vann, med elektriske ladninger som skaper nye branner når de treffer bakken. Ironisk nok, mens landet brenner i Australia, blir Indonesia rammet av flom. Seksi mennesker er døde, druknet i fluktforsøk.

Huset vårt står i brann, bakken som menneskeheten står på, rister og faller fra hverandre. Hver og en av oss er ansvarlige.

Det er unormalt. Og det har et navn: Klimakrise.

Dette er grunnen til at vi, Extinction Rebellion, gir alt vårt raseri, kjærlighet og støtte til Australia og Indonesia, og til alle de mennesker som kjemper for å lette vår planets sinne. For dagen i dag, men mest for morgendagen.
Bli med på opprøret.

Med mye Kjærlighet og Raseri
Extinction Rebellion Frankrike

Aksjonsåret 2020 er i gang!

Årets første XR-aksjon gikk av stabelen en regnfull lørdag 11. januar. Målet var NRK på Marienlyst og aksjonens hovedbudskap til rikskringkasteren var: Si sannheten om klimakrisen og gjør mer for å bevisstgjøre befolkningen! Samfunnet står overfor massive omveltninger om selv det moderate 1,5 gradersmålet nås. Da må NRK som folkefinansiert rikskringkaster ta et særlig ansvar for å formidle sannheten og opplyse om truslene som klimaendringene representerer og hvor prekær situasjonen faktisk er for jordas truede arter og økosystemer.

- NRK gjør noe, men de gjør ikke nok. Til stede på markeringa var et NRK-team som fulgte en dyrevernaktivist. Det er nettopp mer av dette vi trenger. Mitt håp etter aksjonen er at NRK blir mer bevisst befolkningens engasjement for klima og miljø og at NRK blir mer bevisst sin rolle i å informere det norske folk om hvilke konsekvenser klimaendringene vil ha. NRK må se på løsninger, tiltak og hvordan krisa kan forhindres. Norge fortjener en rikskringkaster som tar sitt samfunnsoppdrag på alvor, sier Nikolai.

Flere XR-debutanter og Røde Rebeller

Regnbyger, plussgrader og tildels kraftige vindkast dannet et ironisk vårlig bakteppe for midtvinteraksjonen. Noen av aktivistene sprintet på ski over plassen foran NRK-bygget på bar bakke, for å illustrere hvordan rikskringkasterens satsning på vintersport allerede i år kan rammes av unormalt milde vintre. Dyrekostymer fra Greenpeace var på plass, og De Røde Rebellene dramatiserte klimasorg- og sinne ved sine teatralske, stumme innslag og visuelt slående kostymer.

- Om lag halvparten av de som deltok, har jeg ikke sett på aksjoner tidligere. XR vokser og det er oppløftende, sier Nikolai Tangnes, som har vært med på å tilrettelegge for arrangementet.

Hav av kropper

De Røde Rebellene er nå i full sving med flere nye deltagere i Norge, kan representant Maria Lothe fortelle.

- Flere debuterte som Røde Rebeller under NRK aksjonen sist lørdag. Som dansekunstner er jeg utrolig imponert over lyttingen, åpenheten og samspillet i gruppa, både under øving og i aksjon. Det var sterkt å vandre opp til XR- bannerne, der andre XR- medlemmer kom til syne, med appell, ski og sang. Et bilde jeg sitter igjen med var da tiden sto stille under die-in, da vi vandret sakte gjennom havet av kropper som lå på bakken. Tusen takk for alle fine tilbakemeldinger vi har fått - vi ser alle frem imot til flere aksjoner! Vi har reflektert, og gleder oss til enda bedre samspill mellom de ulike gruppene i forkant av aksjoner, å bevege oss enda saktere gjennom Oslos (og Norges) gater og fylle enda flere Røde Rebeller- drakter i 2020!

Du får ikke mer opprør enn du lager selv

Finnes det ikke noe lokallag av Extinction Rebellion der du bor? Da er det på tide å starte et.

Ifølge XRs tiende prinsipp, som slår fast at «vi er grunnlagt på selvstyre og desentralisering» kan enhver gå til aksjon i XRs navn så lenge de følger XRs ti verdier og prinsipper. Det betyr at du kan opprette et lokallag og gå til aksjon sammen med andre rebeller uten å be om tillatelse fra noen!

Her er noen forslag til hva du kan gjøre for å opprette et nytt lokallag .

1. Hold foredrag

Du trenger ikke å gjøre det selv. Det finnes foredragsholdere i XR Norge som er mer enn glad for å komme dit du bor for å holde foredrag. Send oss en epost om du ønsker at noen skal komme og holde foredrag.

Arranger gjerne to foredrag med to ukers mellomrom, og engasjer de som var interessert ved første foredrag til å promotere det neste foredraget.

2. Inviter lokale medlemmer

Det er allerede mange XR-medlemmer fra din region. Inviter dem til å komme på foredrag.

Kontakt regional utvikling om du ønsker å få en oversikt over medlemmer i din region. På grunn av personvernregler må du da skrive under på en taushetserklæring og få tilgang til et online Excel-ark.

3. Hold lokallagsmøte

Send ut en epost til alle som viste interesse ved foredraget og til alle lokale medlemmer og inviter til et lokallagsmøte. Begynn med å diskutere med dem hvorfor de meldte seg inn i XR Norge og hva slags ønsker de har for lokallaget.

4. Sett i gang med aksjon og organisasjon

Begynn gjerne å diskutere aksjoner dere har lyst til å gjøre, men tenk også på hvordan dere vil bygge organisasjonen. Dere trenger blant annet medlemsbehandlere som kan ta imot nye medlemmer. Dere kan få opplæring i det av Andreas.

Dere trenger også en innføring i hva XR er – det som heter DNA-trening. Dere kan ta kontakt for å få trening i å holde DNA-trening. Det er naturligvis andre oppgaver, men det kan dere ta etter hvert.

XRNs Facebook-team trenger flere moderatorer

Extinction Rebellion Norge ser etter flere som vil være med på vårt Facebook-team .

Dette innebærer å drive facebooksiden Extinction Rebellion Norway og gruppa Aktiv i Extinction Rebellion Norway , holde siden oppdatert, moderere diskusjonene i gruppa og svare på henvendelser.

For å gjøre denne jobben bør du være godt vant med sosiale medier og dynamikken i dette. Det hjelper også om du er i stand til å holde hodet kaldt og ordbruken høflig i opphetede diskusjoner der ting skjer fort. Du vil dele på arbeidet med de andre dyktige og støttende medlemmene av vårt Facebook-team.

Finn oss på Facebook og send oss en melding om du er interessert!

Ønsker du å bli aktiv i XRN?

Du kan melde deg inn i Extinction Rebellion Norge på våre nettsider Du kan melde deg inn i Extinction Rebellion Norge på våre nettsider , og du vil da bli kontaktet av oss. Vi har stor pågang og en liten gruppe frivillige som behandler nye medlemsforespørsler, så det kan ta litt tid å behandle din innmelding.

Som aktiv i Extinction Rebellion får du mulighet til å gjøre en forskjell som vil merkes. På vårt interne medlemsforum, Basen, kan du finne en oversikt oppgaver man kan engasjere seg i. Alle slike 'jobbannonser' er lansert på Basen under kategorien som heter NAV Rebellion.

Forslag til Nyhetsbrevet?

Send inn bilder og forslag til XRN-Nyhetsbrev@protonmail.com

Ønsker du å donere penger til XR Norge?

Kontonummer: 12546297436 Vipps: 556602