XR logo
Nyhetsbrev #34

I dette nyhetsbrevet presenterer vi en av de mer fargerike grupperingene i Extinction Rebellion: De røde rebellene . Vi får høre om den vardebrenningen mot oljevirksomhet i LoVeSe, mens også aktivister i Australia kjemper mot at Equinor skal etablere seg i sårbare naturområder.

Møt de røde rebellene

Har du lyst til å engasjere deg mer i 2020? De røde rebellenes fokus er å skape et visuelt, kunstnerisk innslag under XRs aksjoner, og å lage noe vakkert med hendene i fellesskap. Deltagelse på aksjoner tilhører kategorien grønn, som betyr at det ikke er risiko for å bli arrestert.

Vi er blodet og sorgen, samvittigheten og håpet

Rebellene med sine røde kostymer, hvite ansiktsmaling og dramatiske fremtoning, får mange til å undre seg både i og utenfor XR. Der de med sine sakte bevegelser glir gjennom landskap og folkemengder, er de en slags klimaopprørets samvittighet - den røde «ånd som svever over vannene». The Red Rebel Brigade ble utviklet at teatergruppa Invisible Circus under protestene mot Irak-krigen i 2001. Rebellene gjenoppstod under aprilopprøret i London i fjor, da tusenvis av XR-protestanter stengte de sentrale broene i byen.

Grunnleggeren, Doug Fransisco, som selv sier at han ble overrasket over gjennomslagskraften i media og overfor folk.«Den røde brigaden symboliserer blodet vi deler med alle arter,
som forener oss og gjør oss til én
Vi beveger vi oss som én, opptrer som én og enda viktigere; føler oss som én,
Vi er enhet og har empati med omgivelsene våre - vi tilgir
Vi er sympatiske og ydmyke, medfølende og forståelsesfulle,
Vi avleder, distraherer, gleder og inspirerer menneskene som ser oss,
Vi lyser opp det magiske riket under overflaten av alle ting og vi inviterer folk til å komme inn, Vi lager en boble og beroliger stormen
Vi er freden i krigen
Vi er dem folket har glemt å være»

Økosorg og borgerrettighetsprotest

Én av grunnleggerne av Røde Rebeller Norge, Julianne Sørflaten Grovehagen, reflekterer slik over spørsmålene mange gjør seg: Hvorfor kler de røde opprørerne seg slik og hva skal det bety?

«De er tause, og de går sakte. De er følelsen. Det er vondt å se hva som skjer med den levende naturen. De røde opprørerne gråter, deres hjerter er knust. De føler økosorg. Vi sørger over landområder, hele arter, også de vi aldri selv har møtt. Men de røde opprørerne er også fulle av mot. De føler opprør og reiser seg. De har knyttneven hevet høyt og går selvsikkert frem. De representerer borgerrettighetsbevegelsen Extinction Rebellion som har satt ned foten og sier "NEI! Ikke mer nå! Vi gjør opprør!". De røde opprørerne er der for å forsterke uttrykket. De eksisterer, fordi vi må kaste av oss apati og fornektelse, og vi trenger å bryte ut av "business as usual».

«Artivisme» i mange ulike former

I Norge har de røde rebellene i Oslo holdt kostyme-workshops og deltatt på flere aksjoner. Nylig ble også Røde Rebeller Bergen og Røde Rebeller Ofoten startet opp.

Hvis du ønsker å starte opp et Røde Rebeller-gruppe der du bor, er det en god start å bli med i Røde Rebeller på XRNs internforum, Basen . Det er nødvendig å opprette en epost-konto på Protonmail for å lage en konto på Basen. Gruppen finner du under kategorien Artivisme - aktivisme med kunstneriske virkemidler.

Grupper som starter opp nå, vil få rikelig med veiledning, og vil ennå ha god tid til å forberede seg til det store våropprøret i begynnelsen av juni.

«Jeg ser frem til å bli kjent med alle de nye folka som har blitt med og alt vi skal bli med på i sommer. Det er gøy å jobbe med kostymer, og vi er flere som ønsker å lage både blå og svarte kostymer i år», sier Julianne.

Under kategorien Artivisme finnes en lang rekke grupper og aktiviteter som passer for de aller fleste. Bli med i basefellesskapet og finn din gruppe. LA 2020 BLI ÅRET DU BLIR AKTIV I XR!

XR med på varde-brenning for LoVeSe

Lørdag 14. mars fyres det opp varder over hele landet som et tradisjonelt og symbolsk varsku om fare på ferde. Det er Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) som slår alarm om fossil-partienes planer for mulig oljeutvinning i det marint verdifulle og sårbare området. Folkeaksjonen mønstrer 24 organisasjoner i et tverrpolitisk krav om å skrote planene , og i år er også XR med. Bare å finne frem fyrstikkene!

Saken er politisk splittende. Den sender distrikts- og næringspolitikk til den ene siden, og miljøinteressene til den andre. SV, Venstre, Rødt, Krf og MDG har knesatt varig vern, mens Ap sliter med å forene vekst- og vern-interesser innad i partiet. Nevner ikke Frp engang, og Sp teller på knappene. Nytt er at også Høyre er splittet, etter at Oslo Høyre nå nylig temmelig oppsiktsvekkende gikk inn for vern . Vardebrenningen i år skal derfor ha en særlig innretting mot Høyre, med sikte på å hjelpe Oslo-benken i den interne parti-striden det nå er duket for. Oslo Unge Høyre er med på vardebrenningen.

Oljefritt LOVSE er både naturvern og miljøpolitikk, ikke klimapolitikk alene. Redusert oljeaktivitet hjelper alltid!

Sjekk planene her.

Protesterer mot norsk oljeleting i Australia

Australia har vært mye i nyhetene i den siste tiden. Men i all røyken fra brannene (der noen fortsatt brenner) har det kanskje gått litt under radaren her hjemme at kampen mot det norske oljeselskapet Equinor fortsatt pågår.

I slutten av januar gikk miljøorganisasjonen Wilderness Society til den føderale domstolen for å protestere mot at regulatoren Nopsema har godkjent Equinors planer om å bore etter olje i Australbukta.

Det er fremdeles flere skritt som må godkjennes før Equinor kan begynne sitt borearbeid.

I mellomtiden er aktivister innstilt på å gjøre det så vanskelig som mulig for dem fram til de bestemmer seg for å holde seg unna Australbukta , slik Chevron og BP allerede har gjort.

De kjekke aktivistene på bildet protesterte denne uken utenfor delstatsparlamentet i South Australia.
Du kan oppdatere deg på kampen mot oljemakta i Australia ved å se denne korte videoen (via Facebook).

Ønsker du å bli aktiv i XRN?

Her kan du melde deg inn i Extinction Rebellion Norge .

Vil du ta del i opprøret? Her er tre steder å begynne: Opprørsforedraget gir en innføring i klimakrisa og XRNs politiske perspektiver. DNA-kurs går grundigere inn i XNRs prinsipper og verdier. IVDA-kurs (ikke-voldelig direkte aksjon) gir deg en grundig opplæring som ruster deg til å ta del i aksjoner med XRN. Alle disse arrangeres jevnlig. Sjekk om disse arrangeres i nærheten av deg eller kontakt regional utvikling for å høre om aktivitet der du bor. Forslag til Nyhetsbrevet?

Send inn bilder og forslag til XRN-Nyhetsbrev@protonmail.com

Ønsker du å donere penger til XR Norge?

Kontonummer: 12546297436 Vipps: 556602

Doner gjerne også til bøtekassen til kontonummer: 1254 63 04017 og på Vipps 569161. Små og store bidrag hjelper.