Nyhetsbrev #10 XR Oslo

XR UiO arrangerer die-in på campus.

Newsletter in English.

Bli kjent med Georgiana fra Artivisme Oslo.

Die-in foran elfenbeinstårnet

Onsdag 29. januar kl 14:00 arrangerer XR UiO ha sin første aksjon - en die-in på plassen foran Universitetsbiblioteket, Georg Svedrups hus.

Målet med aksjonen er at langtidsstrategien for universitetet som vedtas i februar skal innebære klimafokus i mye større grad.

Universitetene spiller en viktig rolle i utforminga av samfunnet og fremtida, og Universitetet i Oslo sitter på et stort potensial. En grønn framtid trenger grønne universiteter! Aksjonen er åpen for alle, og XR UiO håper folk som bryr seg om saken kommer for å støtte og delta.

Tida som kommer, tida som var

Idémyldringa rundt protest mot oljeboring i Australbukta sist onsdag var vellykka! Det blei hovedsakelig jobba med tre konkrete aksjoner mot Equinor. Førstkommende onsdag vil gruppene møtes igjen for å fortsette planlegginga. Bli med!

I mars kommer Andreas Johnson til Norge. Han er rektor ved Holma Folkehøyskole i Skåne, hvor sosiokrati praktiseres som organisasjonsmodell. Andreas vil holde et kurs i sosiokrati for Extinction Rebellion og Permakulturforeningen. Kurset i Oslo vil finne sted på Bykuben. Sosiokrati ligner på holokrati, som XR er basert på.

Dette blir et veldig viktig og spennende kurs. Men for at det skal la seg gjennomføre, trenger vi noen som kan hjelpe til med å organisere. Kan du bidra? Send en mail til: FellesskapOslo@extinctionrebellion.no

Newsletter in English

The newsletter for XR Oslo will from now on also be published in English. This way our English speaking rebels will be able to keep up with protest events and all of the other brilliant stuff going on in our different groups.

You will find the translation every week at the news section of extinctionrebellion.no .

Hilsen fra felten

I nyhetsbrevene for XR Oslo, byr vi på en serie intervjuer med de folka som utgjør lokallaget. I denne spalta vil du kunne bli kjent med ansiktene bak arbeidsgruppene i XR Oslo, lese hva som driver dem og få innsikt i hvordan de jobber.

Georgiana Keable jobber som historieforteller og leder ved Fortellerhuset. Georgiana er også forfatter, og har skrevet boka The Natural Storyteller – 48 fortellinger om mennesket som del av naturen.

- Nå koser jeg meg med å skrive en ny bok. Det blir noe av det samme, bare for små barn, sier Georgiana.

Med i XR har hun vært sida februar 2019 og fyller rollen som ekstern koordinator i Artivisme Oslo. Artivisme-gruppa står for det kunstneriske aspektet ved opprøret, og uttrykksformene er alt annet i ensarta.

- Artivisme er super samling mennesker. Vi har det gøy og jobber hardt. Annenhver uke er det øvelse med koret. Sang pleier å være en del av aksjonene våre, og gir et helt annet inntrykk på folk enn om vi hadde brølt. Så har vi Røde rebeller som har kommet i gang og vokser nå ganske fort. Forestillinga deres er stille, rar og vekker følelser. Jeg tror vi kommer til å se mer av dem på aksjonene framover. Noe helt nytt er Civil DISCObedience. Om det skal vi ha en workshop onsdag 29. januar, kl. 17:00-19:00 på Greenhouse, sier Georgiana.

På tross av en allerede variert katalog, er Artivisme-gruppa på utkikk etter flere bidrag.

- Vi kommer til å trenge musikere og kunstnere av mange slag for Oslo-opprøret. Kreativitet i alle former er velkomne, sier Georgiana.

- Hvorfor har du valgt akkurat XR som arena for ditt miljøengasjement?

- Det er nødvendig å handle nå. XR gir meg energien til å handle. Som et pustende, tenkende, følende vesen med mulighet til å bidra, sier hun.

Artivisme arrangerer arbeidsfellesskap hver onsdag kl. 17:00-19:00 på Greenhouse.

Ukesoversikt

Her følger oversikten over ukas aktiviteter på Greenhouse, hvor vi har våre kontorer og møtelokaler. Adresse: Schweigaards gate 34C .

Onsdag 29. januar

Kl. 16:00-17:00: Rebell kafé (rom: Bruket, 1. etasje)

Her kan du komme for å roe ned etter en lang, hektisk arbeidsdag. Dersom du er ny i XR eller vurderer å melde deg inn, assisterer vi og svarer på spørsmål om alt fra hvem vi er, hva vi gjør, og åssen du kan bli aktiv i Oslo-laget. Kontakt: FellesskapOslo@extinctionrebellion.no

Kl. 17:00-19:00: Planleggingsmøte Equinor i Australia (rom: Høna, 3. etasje)

XRN vil kjøre en rekke samkjørte aksjoner og markeringer mot Equinors oljeboring i Australbukta, i lag med XR Australia. Vi fortsetter planleggingen. Kom og bli med på å påvirke hvordan disse aksjonene skal bli! Kontakt: FellesskapOslo@extinctionrebellion.no

Kl. 17:00-19:00: Introkurs DNA (rom: Jungelen, 5. etasje)

En felles forståelse for XRs prinsipper og verdier - bevegelsens DNA - gjør det lettere for oss å være samkjørt og skape samhold på tvers av arbeidsgrupper, lokallag og land. Slik kan vi fokusere kreftene våre på å oppnå våre tre krav. Vi ønsker derfor alle nye XR medlemmer velkommen til disse introduksjonskurs som vi kaller for “DNA kurset”. Kontakt: DNAOslo@extinctionrebellion.no

Kl. 17:00-19:00: Arbeidsfellesskap (rom: Hesten, 6. etasje)

I arbeidsfelleskapet kan du komme og jobbe, om du synes det er hyggeligere å jobbe med XR-ting sammen med andre. Ta med ditt eget prosjekt, eller bli med i en gruppe. Regenerativ kultur og Aksjonsgruppa arrangerer. Kontakt: FellesskapOslo@extinctionrebellion.no


Husk die-in på Universitetet i Oslo, onsdag 29. januar kl. 14:00 !

Introduksjonskurs del 2

DNA-kurset består av to deler.

Har du fullført første del av kurset?

Meld deg på andre del nå!

Ønsker du å bli aktiv i XRN?

Du kan melde deg inn i Extinction Rebellion Norge på våre nettsider , og du vil da bli kontaktet av oss. Vi har stor pågang og en liten gruppe frivillige som behandler nye medlemsforespørsler, så det kan ta litt tid å behandle din innmelding.

Som aktiv i Extinction Rebellion får du mulighet til å gjøre en forskjell som vil merkes. På vårt interne medlemsforum, Basen, kan du finne en oversikt oppgaver man kan engasjere seg i. Alle slike 'jobbannonser' er lansert på Basen under kategorien som heter NAV Rebellion.

Forslag til Nyhetsbrevet?

Send inn bilder og forslag til MediaOslo@extinctionrebellion.no

For å kunne betale husleia i Greenhouse, er XR Oslo avhengig av økonomisk støtte fra sine medlemmer!

Ønsker du å støtte XR Oslo? Kontonummer: 12546307415 | Vipps: 585136