Nyhetsbrev #12 XR Oslo

Grønt lys til grønne investeringer.

Siste frist for påmelding til trening i ikke-voldelig direkteaksjon.

Bli kjent med Nikolai fra Media og budskap Oslo.

Grønt lys til grønne investeringer

Oljefondet sponser klimakrisa. Oljefondet har aksjer i 341 olje- og gasselskaper. Aksjene i disse selskapene er verdt drøye 320 milliarder kroner. Fremtiden i våre hender viste i høst at Oljefondet er storeier i 11 av de 20 selskapene som er ansvarlig for størst utslipp de siste 50 årene.

“For oss og kommende generasjoner” lyder slagordet til Oljefondet. Lenge har fondet gitt oss økonomisk trygghet. Men investeringene til Statens pensjonsfond i selskaper som er med på å overopphete jorda og bygge ned naturen vil gjøre alles framtid utrygg.

Verdens nasjoner må gjennomføre dyptgripende endringer i sin energibruk, advarer FNs klimapanel, dersom vi skal ha en sjanse til å unngå katastrofal, global oppvarming. Oljefondets støtte til utvinning av kull og kullkraftverk, og investeringer i olje- og gassektoren er i strid med denne konklusjonen.

Extinction Rebellion Norge vil ha Oljefondet ut av alle investeringer som bidrar til økte klimagassutslipp. Oljefondet må gjøres grønt. Vi gir Oljefondet grønt lys til å endre sine investeringsplan.

Onsdag den 4. mars arrangerer Extinction Rebellion Norge demonstrasjonstog fra Tigeren ved Jernbanetorget til Bankplassen foran Norges bank. Vi vil bokstavelig talt gi Oljefondet grønt lys. Ta med deg eller på deg noe grønt og møt opp på Jernbanetorget onsdag 4. mars kl. 18:00 .

Siste frist

Vi ønsker at alle som vurderer å være med på framtidige aksjoner blir med på trening i ikke-voldelig direkteaksjon (IVDA).

I løpet av treninga får du anledning til å reflektere over ulike situasjoner og hvordan du vil reagere, hvilke valg du ønsker å ta.

Treninga avholdes på Greenhouse søndag 23. februar, kl. 10:00-19:00 . Det vil bli servert mat i pausene.

Meld deg på innen 16. februar!

Kontakt: XRN-NVDA@extinctionrebellion.no

Hilsen fra felten

I nyhetsbrevene for XR Oslo, byr vi på en serie intervjuer med de folka som utgjør lokallaget. I denne spalta vil du kunne bli kjent med menneskene bak arbeidsgruppene i XR Oslo, lese hva som driver dem og få innsikt i hvordan de jobber.

Nikolai Tangnes jobber som medieanalytiker og rådgiver i et medieselskap i Oslo. Han blei aktiv i XR seint februar 2019. Lenge var ikke klima og miljø noe som angikk Nikolai. Det skulle endre seg tørkesommeren 2018.

- Plutselig fikk jeg sjøl se konsekvensene av en varmere verden. Mine bekymringer knytta til klima vokste og jeg opplevde at det var frustrerende lite jeg kunne gjøre. Før jeg fant XR var jeg aktivt på leiting etter et sted jeg kunne engasjere meg, men sleit med å finne en organisasjon hvor jeg kunne gjøre mye og mye med en gang. XR blei redninga, sier han.

Nikolai er en del av Media og budskap-gruppa i XR Oslo. Engasjementet og ønsket om forandring kanaliseres gjennom kommunikasjonsarbeid: Hvordan løfte budskapet til XR inn den offentlige bevissthet?

- Media og budskap gjør en viktig jobb med alt fra sosiale medier, fotografi og filming på aksjoner og markeringer, tekstarbeid og nyhetsbrev. Mediagruppa skal støtte all annen aktivitet i XR og sørge for at det som skjer i bevegelsen blir formidla ikke bare til utenforstående, men også internt, sier Nikolai.

Forventningene til det kommende opprørsåret, er store.

- Jeg gjør mitt for at 2020 skal bli klimaets år. I 2020 håper jeg XR får en større plass i tradisjonelle medier og utmerker seg på sosiale medier med kunnskap og engasjement, og sjølsagt med storslagne aksjoner og markeringer, sier han.

- Hvorfor har du valgt akkurat XR som arena for ditt miljøengasjement?

- Jeg tror en engasjert befolkning er nøkkelen til å kunne gjennomføre nødvendige og omfattende endringer i samfunnet. Utfordringene verden står ovafor er så store at en total forandring i måten vi lever på er påkrevd. Vi må endre måten vi forholder oss til naturen. Demokratiske prosesser og opplyste borgere er en forutsetning for at de nødvendige endringene kan skje på en god måte, sier han.

Ukesoversikt

Se hva som skjer den kommende uka på Greenhouse, hvor vi har våre kontorer og møtelokaler. Adresse: Schweigaards gate 34C .

Tirsdag 11. februar

Kl. 16:00-20:00: Lykteverksted (rom: Jungelen, 5. etasje)

Vi skal lage grønne lykter til den oppkommende storaksjonen der vi skal gi Norges bank og finanssektoren grønt lys til grønne investeringer. Ta med: deg sjøl, grønt papir, limstift og tomme, rene syltetøyglass! Kontakt: AksjonsmateriellOslo@extinctionrebellion.no


Onsdag 12. februar

Kl. 16:00-17:00: Rebell kafé (rom: Bruket, 1. etasje)

Her kan du komme for å roe ned etter en lang, hektisk arbeidsdag. Dersom du er ny i XR eller vurderer å melde deg inn, assisterer vi og svarer på spørsmål om alt fra hvem vi er, hva vi gjør, og åssen du kan bli aktiv i Oslo-laget. Kontakt: FellesskapOslo@extinctionrebellion.no

Kl. 17:00-19:00: Aksjonsgruppemøte (rom: Jungelen, 5. etasje)

GAM (gule aksjoner og markeringer) har ikke fungert optimalt den siste tida, hovedsakelig fordi det ikke er mange nok som deltar. Derfor inviterer vi alle som er interessert i planlegging og/eller gjennomføring av aksjoner til å være med på dette møtet. Vi trenger mange til å være med, i forskjellige grader. Møt opp, så finner vi en måte du kan bidra så mye du kan/vil!

Kl. 17:00-19:00: Arbeidsfellesskap (rom: Hesten, 6. etasje)

I arbeidsfelleskapet kan du komme og jobbe, om du synes det er hyggeligere å jobbe med XR-ting sammen med andre. Ta med ditt eget prosjekt, eller bli med i en gruppe. Regenerativ kultur og Aksjonsgruppa arrangerer. Kontakt: FellesskapOslo@extinctionrebellion.no

Kl. 17:00-19:00: Discobediance (rom: Hesten, 6. etasje)

Vi inviterer til danseworkshop der vi skal lære discobedience – en måte å vise vårt engasjement på som er morsom og hvor vi kan feire gleden ved livet. Ta på deg favorittantrekket ditt, enten det er paljetter, fargerike klær eller en parykk. Gjør deg klar for en groovy kveld! Kontakt: RegenerativKulturOslo@extinctionrebellion.no

Kl. 19:30-21:00: Korøvelse (rom: Hesten, 6. etasje)

Kom og syng med oss! Du behøver ingen erfaring fra før, bare du liker å synge. Koret er til for å være forsangere på aksjoner. Men vi synger også noe mer avanserte låter og koser oss masse! Kontakt: ArtivismeOslo@extinctionrebellion.no


Fredag 14. februar

Kl. 12:00-14:00: XR UiO-aksjon på Blindern (obs: oppmøte Fredrikkeplassen, Universitetet i Oslo)

XR UiO kjører ny aksjon på Blindern! Forrige initativ var en suksess, så jernet smis mens det er varmt. Aksjonen avholdes samme dag som Universitetsstyret skal vedta langtidsplanen. Alle er velkommne, XR UiO håper mange møter opp!


Lørdag 15. februar

Kl. 13:00-16:00: Røde rebeller workshop (rom: Hesten, 6. etasje)

Bli med på en workshop i Røde Rebellers tenkemåte og bevegelse. Vi vil først snakke litt om bakgrunnen for Røde Rebeller og dens filosofi. Vi vil deretter gjøre noen bevegelsesøvelser, pusteøvelser og gruppeoppgaver som vil forberede oss på å gå ut i aksjon.

Newsletter in English

The newsletter for XR Oslo will from now on also be published in English.

This way our English speaking rebels will be able to keep up with protest events and all of the other brilliant stuff going on in our different groups.

You will find the translation every week at the news section of extinctionrebellion.no .

Innspill fra aksjonister ønskes

Regenerativ kultur Oslo skal lage trening for XR-medlemmer i aksjonsstøtte, som forberedelse til Oslo-opprøret.

Når treninga settes opp ønsker vi å ta utgangspunkt i aksjonistenes faktiske behov, så vi vil gjerne høre fra dere som har deltatt på aksjoner.

Hva trenger dere fra aksjonsstøtte? Hva har dere satt pris på under tidligere aksjoner, og hva har dere savnet?

Målet vårt er at alle som deltar i Oslo-opprøret skal føle seg trygge og tatt vare på - hvordan kan vi oppnå det?

Skriv inn ditt tips på Basen eller send en e-post til RegenerativKulturOslo@extinctionrebellion.no

Ønsker du å bli aktiv i XRN?

Du kan melde deg inn i Extinction Rebellion Norge på våre nettsider , og du vil da bli kontaktet av oss. Vi har stor pågang og en liten gruppe frivillige som behandler nye medlemsforespørsler, så det kan ta litt tid å behandle din innmelding.

Som aktiv i Extinction Rebellion får du mulighet til å gjøre en forskjell som vil merkes. På vårt interne medlemsforum, Basen, kan du finne en oversikt oppgaver man kan engasjere seg i. Alle slike 'jobbannonser' er lansert på Basen under kategorien som heter NAV Rebellion.

Forslag til Nyhetsbrevet?

Send inn bilder og forslag til MediaOslo@extinctionrebellion.no

For å kunne betale husleia i Greenhouse, er XR Oslo avhengig av økonomisk støtte fra sine medlemmer!

Ønsker du å støtte XR Oslo? Kontonummer: 12546307415 | Vipps: 585136