Nyhetsbrev #16 XR Oslo

Denne uka har XR vært framtredende del av Oslos gatebilde. Les rapportene fra aksjonen ved Norges bank onsdag og skituren lørdag, som førte til tre arrestasjoner.

Fantastiske prestasjoner tross dårlig føre

På lørdag gikk startskuddet for XRs skiaksjon gjennom Oslos gater. Katrina S.N. rapporterer fra den begivenhetsrike skituren.

Vi samla oss ved tigeren foran Østbanehallen. Mange hadde ski på beina, noen serverte kaffe, og hjemmebakt vegansk bananbrød. Folk sto i en ring, småprata og lo.

Politihestene stilte seg opp, og den store banneren blei bretta ut: «Planeten koker, politikerne loker». Vi hadde mange morsomme hjemmelagde skilt hengende rundt halsen og på sekkene: «Klæbo arbeidsløs 2025» og «Stop dreaming of a white Christmas», for å nevne noen.

Vi gikk oppover Karl Johan til vi kom til Universitetsplassen. Vi gjorde en die-in ved Universitetsplassen. Anders holdt en veldig god appell om Norges særskilte ansvar som nasjon til å ta ansvar, særlig på grunn av våre enorme oljeinntekter. Etterpå sang vi noen opprørssanger fra sangheftet vårt. Deretter gikk vi videre mot Bogstadveien.

Når vi sto i det nederste krysset ved slutten av Bogstadveien og starten på Hegdehaugsveien gikk alle rebellene ut i gata og fulgte veien der bilene kjørte oppover mot Majorstua. Dermed blokkerte vi veien. Hele tida blei det ropt kamprop og sunget sanger. Musikk som Jokkes «Her kommer vinteren» blei spilt fra en høyttaler gjemt i en tursekk.

Når vi ankom Majorstua la tre aksjonister seg ned for å bli arrestert. Hele arrestasjonen foregikk uten drama, og de tre blei båret bort til full jubel fra folkemengden.


Sivil ulydighet er et viktig virkemiddel for XR. På denne måten signaliserer vi hvor alvorlig klimasaken er, når helt vanlige borgere er villige til å gå i fengsel. Arrestasjoner gir dessuten et gjennomslag i media, som igjen tilfører saken oppmerksomhet. Opptrinnet i Bogstadveien ga oppslag på forsida av de fleste nettavisene lørdag.

Men sivil ulydighet har også økonomiske konsekvenser. De tre rebellene som blei arresterte, fikk en bot på kr 13.000 hver. Rebellene er studenter, og håper derfor på finansiell støtte.

Har du anledning til å hjelpe de bøtelagte aktivistene? XR har en egen bøtekasse.

Kontonummer: 1254 63 04017 | Vipps: 569161

Oljefondet i nytt lys

I underkant av 100 mennesker gikk på onsdag demonstrasjonstog opp Karl Johan og blokkerte Kirkegata foran Norges bank.

Hvis du regner med oppmøtet, lyden av SambAttac , det massive lysbildet projisert på fasaden til Norges bank av ProjektorPøblene , appellene og showet som Discobediance dro på med, kan ikke aksjonen sist onsdag regnes som noe annet enn en suksess.

Katrine Wegge leda an kampropene og holdt den første av tre appeller, hvor det blei gitt grønt lys til grønne investeringer for oljefondet.

- Jeg var så glad hele veien! Det var godt å se mange kjente og også ukjente møte opp. At vi hadde så mange grønne ting gjorde bildet helhetlig, alt fra lykter til patcher, flagg og bannere. Også prosjektorlyset da vi kom frem til banken! Det var rått, sier hun.

Aksjonen var en åpen massemønstring i form av demonstrasjonstog, sang og plakater, i kombinasjon med en mer rødlig aspekt, hvor enkelte av aksjonistene stoppa trafikken og klistra opp plakater på vinduene til Norges bank.

- Det virka på meg som om denne aksjonsformen passer bra for å mobilisere flere folk. Man kan gjøre helt trygge koselige ting som å synge og danse og være tilstede, eller man kan risikere arrest. Det er viktig med aksjoner der det er rom for begge deler, sier Katrine.

ABC Nyheter har laga en omfattende sak om aksjonen.

Medlemmer søkes til ny arbeidsgruppe

For å kunne bli en stor bevegelse er det nødvendig at vi arbeider med desentralisering. Vi må finne ut hvordan XR Oslo kan fungere med tanke på:

- Tydelige ansvarsområder
- God kommunikasjonsflyt mellom arbeidsgrupper
- God møtestruktur

Tidligere har dette arbeidet vært tillagt en rolle, nå er det på tide at vi etablerer en egen arbeidsgruppe! Er du glad i samarbeid og organisasjon? Send e-post til FellesskapOslo@extinctionrebellion.no

Ukesoversikt

Se hva som skjer den kommende uka på Greenhouse, hvor vi har våre kontorer og møtelokaler. Adresse: Schweigaards gate 34C .

Tirsdag 10. mars

Kl. 17:00-19:00: Aksjonsmateriell (rom: Høna, 3. etasje)

XR UiO har starta et samarbeid med studentlagene til Fremtiden i våre hender og Spire. Det kommer representanter fra studentlagene for å lage banner sammen i anledning studentstreik. Vi gleder oss til å sammarbeidet!


Onsdag 11. mars

Kl. 16:00-17:00: Rebell kafé (rom: Bruket, 1. etasje)

Her kan du komme for å roe ned etter en lang, hektisk arbeidsdag. Dersom du er ny i XR eller vurderer å melde deg inn, assisterer vi og svarer på spørsmål om alt fra hvem vi er, hva vi gjør, og åssen du kan bli aktiv i Oslo-laget.

Kl. 17:00-19:00: Velkomstmøte (rom: Høna, 3. etasje)

Er du nysgjerrig på Extinction Rebellion? Lurer du på åssen du kan bidra mer aktivt? Om du har lyst til å bli bedre kjent med organisasjonen og finne din plass: Hver onsdag framover blir det velkomstmøte for nye medlemmer. Kom gjerne litt før, og møt oss på Rebell kafé i 1. etasje!

Kl. 17:00-17:15: Fellesmøte (rom: Fellesareal, 6. etasje)

Det vil bli kort informert om aksjon mot Equinor i mai. Til denne aksjonen trenger vi å mobilisere folk fra hele landet. Det er viktig at folk møter presist!

Kl. 17:15-18:30: Idémyldring (rom: Fellesareal, 6. etasje)

Forrige uke kom vi oss ut i gate og park, og aksjonerte. La oss planlegge nye aksjoner sammen! På onsdag etter fellesmøtet, er du velkommen til å bli med å planlegge framtidige aksjoner og demonstrasjoner!

Kl. 17:15-18:30: Maskeverksted (rom: Hesten, 6. etasje)

Bli med Artivisme Oslo på maskeverksted! Vi lager laksemasker som skal brukes til lakseaksjon i Bergen!

Kl. 18:30-19:00: Øving Discobedience (rom: Fellesareal, 6. etasje)

Tusen takk til alle som møtte opp under øvingsaksjon i Frognerparken og under aksjonen på onsdag - det ble skikkelig stemning og herlige discomoves! For de som ønsker å øve mer, møtes vi på onsdag for å gå gjennom dansen. Vi trenger også flere som vil være med i arbeidsgruppa - er dette deg? Møt opp på onsdag eller send e-post til ArtivismeOslo@exctinctionrebellion.no

Kl. 19:30-21:00: Korøvelse (rom: Hesten, 6. etasje)

Kom og syng med oss! Du behøver ingen erfaring fra før, bare du liker å synge. Koret er til for å være forsangere på aksjoner. Men vi synger også noe mer avanserte låter og koser oss masse!

Frivillige til studentstreik søkes

20. mars skal studentene i Oslo ha storstreik. I den anledning trenger vi frivillige til å være vakter under arrangementet.

Man trenger ikke være student for å hjelpe til eller delta. Jo flere XR’ere jo bedre!

Meld deg på !

Kan du hjelpe XR med sosiale medier?

Vi trenger flere i gruppa som jobber med SoMe!

Det er viktig at vi jobber mer systematisk med å promotere eventene, bildene og videoene våre i sosiale medier både i forkant og etterkant av aksjoner. Om du vil bidra er det supert, enten du har mye erfaring eller ikke. Send e-post til MediaOslo@extinctionrebellion.no .

Ønsker du å bli aktiv i XRN?

Du kan melde deg inn i Extinction Rebellion Norge på våre nettsider , og du vil da bli kontaktet av oss. Vi har stor pågang og en liten gruppe frivillige som behandler nye medlemsforespørsler, så det kan ta litt tid å behandle din innmelding.

Som aktiv i Extinction Rebellion får du mulighet til å gjøre en forskjell som vil merkes. På vårt interne medlemsforum, Basen, kan du finne en oversikt oppgaver man kan engasjere seg i. Alle slike 'jobbannonser' er lansert på Basen under kategorien som heter NAV Rebellion.

Forslag til Nyhetsbrevet?

Send inn bilder og forslag til MediaOslo@extinctionrebellion.no

For å kunne betale husleia i Greenhouse, er XR Oslo avhengig av økonomisk støtte fra sine medlemmer!

Ønsker du å støtte XR Oslo? Kontonummer: 12546307415 | Vipps: 585136