Nyhetsbrev #20 XR Oslo

Simon og Eskil oppfordrer alle medlemmene i XR Oslo til sosial nærhet på avstand. Bli kjent med Maria fra Artivisme og Røde rebeller. Få oversikt over kommende aktivitet, med ukesoversikten.

Sosial nærhet på avstand

En hilsen fra Simon og Eskil, ekstern og intern koordinator for XR Oslo:

Mens koronaviruset herjer trenger vi ikke å holde «sosial avstand», bare fysisk avstand. Det er mye vi i XR kan gjøre sammen for å tenke nytt og kreativt i forhold til aksjonsformer og for å bygge bevegelsen. Unntakstilstanden vi er midt opp i har allerede ført til mange endringer både i hverdagslivet og på verdens økonomiske system. Flere endringer kommer.

Vi står ved et veiskille: tilbake til «business as usual» eller videre til en lavutslipps-, bærekraftig og rettferdig framtid. Vi er med på å bestemme. Vi trenger ikke å vente til koronaviruset er borte, vi kan handle nå. Sammen.

Når samfunnet skal ut av unntakstilstand, er det viktig at XR er på plass, så vi kan få gjennomslag for våre tre krav. Den handlekraften og omstilinga vi har etterlyst, har koronakrisa bevist at er mulig! I tillegg har det blitt veldig tydelig at i en krisesituasjon er markedskrefter er ubrukelige - det er staten som må styre.

Bli gjerne med på et eller flere av de mange møtene XR Oslo organiserer. Og om du vil fordype deg i ikke-voldelig sivil ulydighet, anbefaler vi noen filmer fra det internasjonale senteret for ikke-voldelig konflikt. Senteret tilbyr fem anerkjente dokumentarer om sivil ulydighet til gratis streaming herfra , på engelsk og over 20 andre språk.

Gleder oss til å møtes snart!

Hilsen fra hjemmefronten

I nyhetsbrevene for XR Oslo, byr vi på en serie intervjuer med de folka som utgjør lokallaget. I denne spalta vil du kunne bli kjent med menneskene bak arbeidsgruppene i XR Oslo, lese hva som driver dem og få innsikt i hvordan de jobber, også under koronatida.

Maria Lothe har utdannelse i yoga, samtidsdans og koreografi. Etter å ha bodd sju år i London, flytta hun til Oslo i 2019, og jobber nå frilans som koreograf og utøver, i tillegg til å være daglig leder i en danseoranisasjon.

Det var i London Maria oppdaga XR, og da hun flytta hjem, involerte hun seg i Artivisme-gruppa til XR Oslo. I dag er Maria intern koordinator for Artivisme.

- Jeg bidrar som danselærer for Discobedience, som er en del av Artivisme, Også er jeg med i Røde rebeller og deltar på aksjoner, i tillegg til å organisere og finne ressurser for gruppa, sier hun.

Som arbeidsaktiv i kunstfeltet, er Maria en av dem som er sterkt ramma av nedstengningene. Alle forestillinger, klasser og workshops er avlyst på grunn av koronaviruset.

- Det er mye usikkerhet rundt framtida for meg, men jeg prøver å utnytte dagene til å planlegge egne prosjekter, og ta en liten dans på soverommet i ny og ne. Jeg går også mye mer tur ute, noe jeg er glad for, sier hun.

XR-aktivismen blir sjølsagt også prega av situasjonen. Det er mer krevende å møtes digitalt, men Maria er innstilt på å finne måter å opprettholde aktiviteten.

- Det å være en del av XR-fellesskapet under koronapandemien, opplever jeg som veldig støttende. Jeg håper vi kan fiske inn flere medlemmer på våre digitale platformer gjennom å være enda mer synlig i sosiale medier, sier hun.

- Hva er viktig å gjøre, fra et artivistisk perspektiv, for å bevare gløden og opprørsgleden gjennom denne vanskelige tida?

- Kreativitet og samhold! Tenke muligheter istedenfor restriksjoner. Når man må jobbe innafor visse rammer, må man kanskje tenke nytt og i andre baner, da kan det oppstå fantastiske ideer. Jeg veit at flere grupper har spennende ting på gang. I Artivisme skal vi snart ha møte i Røde rebeller, og vi har jevnlig kor og discobedience-øving på Zoom. Jeg tror folk setter pris på å samles og være en del av et felleskap, og rett og slett ha det gøy sammen! Men vi gleder oss til å okkupere gatene igjen, sier Maria.

- Hvorfor har du valgt akkurat XR som arena for ditt miljøengasjement?

- Da jeg oppdaga XR, tenkte jeg JA! De har hele pakka, de bruker sivil ulydighet, ikke-vold, artivisme, regenerativ kultur. Kravene, verdiene og prinsippene er noe jeg kan stå innafor. XR bruker kroppen og går til handling for systemendring! Jeg tror det er lett for mennesker å legge skyld på andre, og da fraskriver man seg også ansvar, XR klandrer ingen, det er systemet vi lever i som er defekt. Jeg tror også at istedenfor å redusere fotavtrykkene vi har på jorda og tenke på oss sjøl som et problem, må vi heller avsette positive fotavtrykk og være en del av løsningen, i balanse med naturen, sier Maria.

Ukesoversikt

Så lenge koronautbruddet påkrever fysisk avstand, flytter XR Oslo sin aktivitet til digitale plattformer. Få med deg hva som skjer den kommende uka!

Tirsdag 7. april

Kl. 17:00-19:00: Kurs i Basen (Jitsi)

Basen er en veldig viktig plattform for XR Norge, og vi har lyst til å hjelpe flere å bruke den. Det er ikke så vanskelig som man skulle tro! Du kan sjølsagt stille spørsmål etter at kurset er over. Du burde ha en oppdatert Chrome-nettleser for å bruke Jitsi. Jitsi-lenke .

Kl. 19:00-20:45: Empati kafé (Zoom)

For eksisterende og potensielle aktivister, bli med på Empati kafé for å bygge en regenerativ kultur, gjensidig støtte, fellesskap og forbindelse. Snakk om det som ligger deg på hjertet! Ta deg en kopp te eller kaffe, ring fra stua eller badekaret, og bli med! Meld deg på for Zoom-lenke.


Onsdag 8. april

Kl. 11:00-12:00: Personlig oppfølging Basen

I tillegg til kurset i Basen på tirsdag, vil en dedikert digital rebell være tilgjengelig over videosamtale. Her kan du stille alle baserelaterte spørsmål! Er dette av interesse for deg? All informasjon om tilbudene og lenke til dem finner du i denne tråden: Opplæring i basen . Om du ikke enda har en bruker på basen send en mail til vår dedikerte digitale rebell: jasminefield@protonmail.com

Kl. 17:00-17:15: Fellesmøte (Zoom)

Forrige uke hadde vi idémyldring, og noen av de gode ideene som kom fram der, fortsetter vi å jobbe med denne uka. Det jobbes også med en takknemlighetskampanje som skal lanseres i sosiale medier snart. Bli med å finn din måte å delta i opprøret på! Zoom-lenke .

Kl. 17:15-19:00: Velkomstmøte (Zoom)

Er du ny i XR, eller har du lyst på informasjon om hvordan du kan involvere deg mer i organisasjonen? Kom på velkomstmøte over Zoom! Samme lenke som til fellesmøtet: Zoom-lenke.

Kl. 17:15-19:00: Røde rebeller møte (Zoom)

Tema: Hvordan skal vi gå videre i disse koronatider? Hva har dere behov for? Skal vi opprette online workshoper, arrangementer, aksjoner? I tilfelle hvilke og hvordan? Bli med og planlegg våren! Vi møtes på Zoom! Zoom-lenke .

Kl. ---: Koret (Zoom)

Sanggruppa tar påskefri onsdag 8. april, men møtes onsdagen etter, den 16. april til videomøte med kreative løsninger for å synge sammen, og vi snakker om tilrettelegging av sang som aksjonselement.


Torsdag 9. april

Kl. 19:00-20:45: Empati kafé (Zoom)

Hver tirsdag og torsdag kan du møte aktivister fra rundt om i hele Norge, på Empati kafé. Meld deg på for Zoom-lenke.


Fredag 10. april

Kl. 11:00-12:00: Personlig oppfølging Basen

I tillegg til kurset i Basen på tirsdag, vil en dedikert digital rebell være tilgjengelig over videosamtale. Her kan du stille alle baserelaterte spørsmål! Er dette av interesse for deg? All informasjon om tilbudene og lenke til dem finner du i denne tråden: Opplæring i basen . Om du ikke enda har en bruker på basen send en mail til vår dedikerte digitale rebell: jasminefield@protonmail.com

Kl. 17:00-18:30: Digital Discobedience (Zoom)

Start helga med Discobedience! Vi danser sammen via skjerm. Det er fabelaktig! Se YouTube-instruks . Hvis du ikke har anledning til å live danse, kan du også filme deg sjøl gjøre discobedience-dansen. Vi samler klipp av discorebeller til en felles discobedience-film. Film i landskapsformat og send til ArtivismeOslo@extinctionrebellion.no , med emne “Disco”. Musikk: Bee Gees’ “Stayin Alive”. Zoom-lenke.

Ønsker du å bli aktiv i XRN?

Du kan melde deg inn i Extinction Rebellion Norge på våre nettsider , og du vil da bli kontaktet av oss. Vi har stor pågang og en liten gruppe frivillige som behandler nye medlemsforespørsler, så det kan ta litt tid å behandle din innmelding.

Som aktiv i Extinction Rebellion får du mulighet til å gjøre en forskjell som vil merkes. På vårt interne medlemsforum, Basen, kan du finne en oversikt oppgaver man kan engasjere seg i. Alle slike 'jobbannonser' er lansert på Basen under kategorien som heter NAV Rebellion.

Forslag til Nyhetsbrevet?

Send inn bilder og forslag til MediaOslo@extinctionrebellion.no

For å kunne betale husleia i Greenhouse, er XR Oslo avhengig av økonomisk støtte fra sine medlemmer!

Ønsker du å støtte XR Oslo? Kontonummer: 12546307415 | Vipps: 585136