Nyhetsbrev #21 XR Oslo

XR Oslo ønsker alle sine medlemmer god påske! Framover kan du bli med på å spre XRs budskap i ly av natta. Eller du kan henge deg på #sofaopprør. Ta fram kalenderen og før inn høydepunktene for uka som kommer!

Vi tapetserer byen

De siste ukene har vært prega av virusspredning og smittefare, og vi veit ikke hvor langt framover i tid pandemien vil fortsette å prege verden. Situasjonen har gitt oss som aktivister mange utfordringer, men også nye innfallsvinkler og anledninger til å aksjonere.

Flere samfunnsvitere og sentrale skikkelser har gått ut og påpekt sammenhengen mellom koronakrisa og klimakrisa. Blant annet FN’s generalsekretær António Guterres og vår egen Thomas Hylland Eriksen. Når vi ikke har mulighet til å demonstrere eller aksjonere som før, har vi lyst til å belyse disse utsagnene og meningene som vi er mange om å dele, på andre måter.

Det er mange som hever stemmen og framholder at samfunnet vårt ikke burde tilbake til “normalen”, som mange politikere synes å ha som ambisjon. Den sosiale og økonomiske situasjonen som koronakrisa har medført er en gylden anledning til å endre på evig vekst-praksisen som tar livet av natur og mennesker.

Extinction Rebellion skal være en av disse stemmene.

Ut i natta

Natt til mandag 20. april drar vi ut i Oslos gater, i små grupper som følger alle retningslinjer for å unngå smittefare. Hver gruppe har ansvar for å henge opp plakater ved et strategisk knutepunkt hvor det er folk på dagtid, og å spraye fortauene umiddelbart rundt plakatene med kritt-spray. Hver gruppe har én person som har ansvar for å filme gjennomføringa av aksjonen i den grad de andre er komfortable med det.

I noen grupper kan det også være relevant med “subvertising”. Det betyr at vi skal ta ned plakater, typisk fra bussholdeplasser, og bytte med vår egen. Det er så klart frivillig om du har lyst til å ta del i det, men det er veldig liten sjanse for bot om du gjør det riktig.

Det er blitt designa en plakat med Thomas Hylland Eriksens sitat “Tenk om denne krisa er det vi faktisk trengte for å gjøre ting annerledes” som hovedelement. Dette et et budskap som ikke er provoserende, men som kan få folk til å tenke. Vi vil også forfatte en kronikk og en pressemelding som vi sender ut i forkant av aksjonen.

Mandag 20. april våkner Oslo til våre budskap i gatene, og til en film vi klipper sammen og sirkulerer i sosiale medier. Dette er en trygg aksjon med tanke på smittesituasjonen, som vi ikke ser på som kontroversiell, men tvert imot effektiv til å formidle at vi ikke vil tilbake til business as usual. Vi skal framover!

Neste skritt

Dette er områdene vi skal henge opp plakater i:- Majorstua og begynnelsen av Bogstadveien

- Grønlands torg og ved Akerselva

- Grünerløkka: Birkelunden og Olaf Ryes plass

- Utgangspunkter for turer i marka: Eksempelvis Sognsvann, Skar, og øvrige steder i Maridalen

Send e-post til AksjonerOslo@extinctionrebellion.no og kopier lista over i prioritert rekkefølge etter hvor du vil aksjonere, og om du kan være med på subvertising. Da får du ny mail om veien videre.

Opprør for livet!

XR lanserer ny kampanje

Unntakstilstanden som har oppstått med koronaviruset, har endra samfunnet vårt. Vi blir nødt til å bruke mye tid og ressurser på å komme ut av krisa, men i hvilken retning skal vi gå?

Skal vi tilbake til et samfunn akkurat som vi hadde, eller skal vi benytte anledninga til å bygge et grønt og bærekraftig samfunn herfra?

XR vil sjølsagt ikke tilbake business as usual, og for å vise dette på sosiale medier, setter vi i gang kampanjen #sofaopprør: "Post noe du er takknemlig for, hver dag, i 40 dager".

XR ønsker å være proaktive i fortellinga rundt klima- og økologikrisa. Vi vil være med på å sette agenda i forhold til hvilke tiltak som iverksettes. Situasjonen rundt koronaviruset gir oss en god anledning til å danne et grunnlag for disse tiltakene og for å fremme vår fortelling. Takknemlighet er et sentralt aspekt ved den regenerative kulturen XR står for og ønsker å fremme.

Gjennom #sofaopprør klargjør vi hva vi vil fortsette å gjøre etter krisa, ved å gi uttrykk for takknemlighet i mange ulike former. Metoden kalles positiv respons.

Dette er kampanjen- Vi har en felles tidsperiode, mellom 18:00 og 18:15 hver dag, for publisering av innlegg på Facebook-sidene. Alle deler og liker umiddelbart slik at alt blir mer synlig.

- Post hver dag. Enten lag et innlegg sjøl, eller del en andre sine innlegg.

- Del egne innlegg på privat Facebook og Instagram med hashtag og tagg XR.

- Bruk sofaopprør-bildet som banner på Facebook.

- Medlemmer kan dele hverandres innlegg (gjør til offentlig innlegg). XR Oslo og XR Norge deler innlegg som andre poster.

- Forslag til hashtags: #sofaopprør #takknemligfor #TaMedVidere #sammenframover #samover #sofarebel #GronnOmstilling #ExtinctionRebellion #40dagerutavkomfortsonen #40dageriørkenen #40dageravinspirasjon #40dageravhåp #sofarebelli40dager

Hva vi poster og hvorfor- Alle former (tekst, bilde, video) på alle ulike SoMe kanaler.

- Morsomme, spennende, relevante innlegg, både korte og lange.

- Lenker til artikler/video, osv.

- Både enkle og komplekse, korte og lange.

- Fokus på åssen vi kan komme ut av krisa, sterkere og klokere.

- Fokus på hva vi kan lære og gå videre med.

- Fokus på solidaritet, empati, raushet.

Hva kampanjen ikke er

#sofaopprør handler ikke om å provosere andre eller belyse de negative og skadelige konsekvensene av krisa rundt korona. For eksempel skal vi ikke si: “hurra for at kapitalismen er i krise” eller “så bra at ingen reiser og flyselskaper går konkurs” eller “så bra at ingen kjøper noe”.

Tanken er å forsterke den gode adferden som vi ønsker å se mer av, og spre takknemlighet, omsorg og solidaritet.

Ukesoversikt

Så lenge koronautbruddet påkrever fysisk avstand, flytter XR Oslo sin aktivitet til digitale plattformer. Få med deg hva som skjer den kommende uka!

Mandag 13. april

Kl. 13:00-14:00: Lunsjtreff (Zoom)

Fellesskap Oslo holder lunsjtreff. Vi snakker uformelt om og løst og fast, litt etter som hva de som er inne er opptatt av. Rommet åpner fem minutter før treffet begynner, men kom når du vil og du trenger ikke være tilstede hele timen. Zoom-lenke .


Tirsdag 14. april

Kl. 13:00-14:00: Lunsjtreff (Zoom)

Fellesskap Oslo holder lunsjtreff. Vi snakker uformelt om og løst og fast, litt etter som hva de som er inne er opptatt av. Rommet åpner fem minutter før treffet begynner, men kom når du vil og du trenger ikke være tilstede hele timen. Zoom-lenke .

Kl. 17:00-19:00: Kurs i Basen (Jitsi)

Basen er en veldig viktig plattform for XR Norge, og vi har lyst til å hjelpe flere å bruke den. Det er ikke så vanskelig som man skulle tro! Du kan sjølsagt stille spørsmål etter at kurset er over. Du burde ha en oppdatert Chrome-nettleser for å bruke Jitsi. Jitsi-lenke .

Kl. 19:00-20:45: Empati kafé (Zoom)

For eksisterende og potensielle aktivister, bli med på Empati kafé for å bygge en regenerativ kultur, gjensidig støtte, fellesskap og forbindelse. Snakk om det som ligger deg på hjertet! Ta deg en kopp te eller kaffe, ring fra stua eller badekaret, og bli med! Meld deg på for Zoom-lenke.


Onsdag 15. april

Kl. 11:00-12:00: Personlig oppfølging Basen

I tillegg til kurset i Basen på tirsdag, vil en dedikert digital rebell være tilgjengelig over videosamtale. Her kan du stille alle baserelaterte spørsmål! Er dette av interesse for deg? All informasjon om tilbudene og lenke til dem finner du i denne tråden: Opplæring i basen . Om du ikke enda har en bruker på basen send en mail til vår dedikerte digitale rebell: jasminefield@protonmail.com

Kl. 13:00-14:00: Lunsjtreff (Zoom)

Fellesskap Oslo holder lunsjtreff. Vi snakker uformelt om og løst og fast, litt etter som hva de som er inne er opptatt av. Rommet åpner fem minutter før treffet begynner, men kom når du vil og du trenger ikke være tilstede hele timen. Zoom-lenke .

Kl. 17:00-17:15: Fellesmøte (Zoom)

Som vanlig blir det fellesmøte etterfulgt av arbeidsfellesskap i mindre grupper. Forrige uke jobba vi med #sofaopprør-kampanjen, og andre ideer. Forhåpentligvis kan vi starte opp nye prosjekter og kampanjer neste uke. Bli med å finn din måte å delta i opprøret på! Zoom-lenke .

Kl. 17:15-19:00: Velkomstmøte (Zoom)

Er du ny i Extinction Rebellion, eller trenger du å finne din plass i opprøret? Bli med på velkomstmøte! Her blir du kjent med bevegelsen, og de finne menneskene som er med. Zoom-lenke.

Kl. 17:15-19:00: Røde rebeller møte (Zoom)

Tema: Hvordan skal vi gå videre i disse koronatider? Hva har dere behov for? Skal vi opprette online workshoper, arrangementer, aksjoner? I tilfelle hvilke og hvordan? Bli med og planlegg våren! Vi møtes på Zoom! Zoom-lenke .

Kl. 19:30-20:30: Sanggruppa (Zoom)

Sanggruppa møtes, ikke bare for å snakke, men vi får også til å synge sammen med noen grep, så vi kan øve på aksjonssangene.
Til denne dagen skal vi ha laget videoer der vi synger etter lydfiler med metronom. Zoom-lenke .


Torsdag 16. april

Kl. 13:00-14:00: Lunsjtreff (Zoom)

Fellesskap Oslo holder lunsjtreff. Vi snakker uformelt om og løst og fast, litt etter som hva de som er inne er opptatt av. Rommet åpner fem minutter før treffet begynner, men kom når du vil og du trenger ikke være tilstede hele timen. Zoom-lenke .

Kl. 19:00-20:45: Empati kafé (Zoom)

Hver tirsdag og torsdag kan du møte aktivister fra rundt om i hele Norge, på Empati kafé. Meld deg på for Zoom-lenke.


Fredag 17. april

Kl. 11:00-12:00: Personlig oppfølging Basen

I tillegg til kurset i Basen på tirsdag, vil en dedikert digital rebell være tilgjengelig over videosamtale. Her kan du stille alle baserelaterte spørsmål! Er dette av interesse for deg? All informasjon om tilbudene og lenke til dem finner du i denne tråden: Opplæring i basen . Om du ikke enda har en bruker på basen send en mail til vår dedikerte digitale rebell: jasminefield@protonmail.com .

Kl. 13:00-14:00: Lunsjtreff (Zoom)

Fellesskap Oslo holder lunsjtreff. Vi snakker uformelt om og løst og fast, litt etter som hva de som er inne er opptatt av. Rommet åpner fem minutter før treffet begynner, men kom når du vil og du trenger ikke være tilstede hele timen. Zoom-lenke .

Kl. 17:00-18:30: Digital Discobedience (Zoom)

Start helga med Discobedience! Vi danser sammen via skjerm. Det er fabelaktig! Se YouTube-instruks . Hvis du ikke har anledning til å live danse, kan du også filme deg sjøl gjøre discobedience-dansen. Vi samler klipp av discorebeller til en felles discobedience-film. Film i landskapsformat og send til ArtivismeOslo@extinctionrebellion.no , med emne “Disco”. Musikk: Bee Gees’ “Stayin Alive”. Zoom-lenke.


Lørdag 18. april

Kl. 13:00-14:00: Lunsjtreff (Zoom)

Fellesskap Oslo holder lunsjtreff. Vi snakker uformelt om og løst og fast, litt etter som hva de som er inne er opptatt av. Rommet åpner fem minutter før treffet begynner, men kom når du vil og du trenger ikke være tilstede hele timen. Zoom-lenke .


Søndag 19. april

Kl. 13:00-14:00: Lunsjtreff (Zoom)

Fellesskap Oslo holder lunsjtreff. Vi snakker uformelt om og løst og fast, litt etter som hva de som er inne er opptatt av. Rommet åpner fem minutter før treffet begynner, men kom når du vil og du trenger ikke være tilstede hele timen. Zoom-lenke .

Kl. 23:59: Plakataksjon

Natt til mandag henges det opp plakater på sentrale steder i Oslo og utgangspunkter for turområder. Formålet er å formidle at vi har en mulighet til å “restarte” etter koronakrisa på en grønn og miljøvennlig måte, istedenfor å gå rett tilbake til business as usual. Aksjonen er i regi av GAM og det er fullt mulig å bli med! Ta kontakt med AksjonerOslo@extinctionrebellion.no .

Ønsker du å bli aktiv i XRN?

Du kan melde deg inn i Extinction Rebellion Norge på våre nettsider , og du vil da bli kontaktet av oss. Vi har stor pågang og en liten gruppe frivillige som behandler nye medlemsforespørsler, så det kan ta litt tid å behandle din innmelding.

Som aktiv i Extinction Rebellion får du mulighet til å gjøre en forskjell som vil merkes. På vårt interne medlemsforum, Basen, kan du finne en oversikt oppgaver man kan engasjere seg i. Alle slike 'jobbannonser' er lansert på Basen under kategorien som heter NAV Rebellion.

Forslag til Nyhetsbrevet?

Send inn bilder og forslag til MediaOslo@extinctionrebellion.no

For å kunne betale husleia i Greenhouse, er XR Oslo avhengig av økonomisk støtte fra sine medlemmer!

Ønsker du å støtte XR Oslo? Kontonummer: 12546307415 | Vipps: 585136