Nyhetsbrev #25 XR Oslo

Opprøret tar seg opp! Bli med på aksjon for å sikre grønn omstart, det første fysiske møtet etter nedstengninga, eller en av de andre tildragelsene innad XR Oslo, lista opp i ukesoversikten.

Grønn omstart nå

Det reviderte nasjonalbudsjettet må legge til rette for grønn omstart! Vi går til aksjon ved Stortinget mandag 11. mai klokka 11:55.

Tirsdag 12. mai legger regjeringa fram sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett for 2020. XR Oslo vil være offensive og komme forslaget i forkjøpet ved å omringe Stortinget med plakater og bannere.

Våre krav:

- Grønn krisepakke nå
- Nok støtte til oljeindustrien, øk skatten på ressursuttak
- Styrk bærekraftig norsk landbruk
- Omskoleringstilbud ut av olje/gass næringa
- Strenge utslippskriterier for all krisestøtte
- Redd jorda, ikke forurenserne

Om du vil være med, møt opp mandag klokka 11:00 på plassen utafor Bykuben i Myntgata 2.

Skriv til Oslo@extinctionrebellion.no hvis du har spørsmål.

Smittevernsregler vil respekteres både under planlegging og markering.

Rebellene møtes igjen ansikt til ansikt

Vi kan endelig invitere til XR Oslos første fysiske fellesmøte etter nedstengninga!

Onsdag 13. mai klokka 17:00 blir det fellesmøte på Greenhouse. Ifølge retningslinjene fra Helsedirektoratet er det nå mulig for inntil 50 personer å være samla, med 1 meter avstand - hvis man har en ansvarlig arrangør som sørger for at smittevernsreglene blir overholdt.

Etter at vi starta opp XR Oslo i januar 2019 har vi hatt mest fokus på planlegging og idémyldring på møtene. Vi ønsker å starte dette nye kapitlet med å styrke det sosiale fellesskapet og bli bedre kjent med hverandre. Vi tror at dette er en viktig prioritering etter alt vi har vært gjennom siden starten av mars, og et revitalisert fellesskap vil gi oss et godt grunnlag for videre samarbeid på aksjoner og aktiviteter i XR Oslo.

Det blir også mulighet for å begynne planlegginga av aksjoner knytta til regjeringens “grønne krisepakke” som skal diskuteres i Stortinget mot slutten av mai.

For de som ønsker eller trenger å isolere seg, kan man delta via Zoom, meld fra til Oslo@extinctionrebellion.no .

Riv ikke Y-blokka

Lørdag kveld aksjonerte XR Oslo sammen med Støtteaksjon for Y-blokka.

Vi vil at myndighetene skal bevare Y-blokka, og ikke hengi seg til bruk og kast-tenkning. Oslo kan ikke utvikles som om verden har ubegrensa ressurser.

Gjenbruk og energiutbedring av bygg er mer klimavennlig enn riving og nybygg, ifølge den nye kulturmiljømeldinga fra Statsbygg.

Gjenbruk og oppgradering av eksisterende bygningsmasse er en vesentlig andel av klimaløsninga, ifølge IPCC.

Står det ikke da som et paradoks at vi river Y-blokka, som har så mange kvaliteter, både i kunsten, arkitekturen og hva den symboliserer for vårt demokrati?

Ukesoversikt

Få med deg hva som skjer den kommende uka, enten på Zoom eller på Greenhouse i Schweigaards gate 34C! Om du har en bruker på basen, men sliter med å bruke den, er det oppretta en hjelpeside .

Mandag 11. mai

Kl. 11:55-13:00: Aksjon (Stortinget)

Vi omringer Stortinget - for grønn omstart! Folk står med bannere og plakater med 1 meter avstand langsmed Karl Johans gate, opp Løvebakken og rundt på andre sida. For spørsmål: Oslo@extinctionrebellion.no


Tirsdag 12. mai

Kl. 12:00-13:00: Lunsjtreff (Zoom)

Stikk innom og spis lunsjen din, eller kom bare for å prate. Du må ikke møte presis, og du kan logge av når du vil. Vi prater om løst og fast, av og til oppstår et tema. Lunsjtreffet skal være veldig uforpliktende og lite formelt. Samtalen tar form etter hvem som kommer. Zoom-lenke .

Kl. 17:30-19:00: XRs ikkevoldsfilmklubb (Zoom)

Vi ser en episode fra dokumentarserien A Force More Powerful, hvor Gandhis ikkevoldelige arsenal på 60-tallet blir brukt av svarte studenter i Nashville, Tennesse. Filmen varer ca. en halv time og etterpå blir det en strukturert dialog og refleksjon om hva vi kan lære av filmen for å bruke i XR. Meld deg på nå!


Onsdag 13. mai

Kl. 17:00-19:00: Fellesmøte (Greenhouse)

XR Oslos første ansikt-til-ansikt fellesmøte etter nedstengninga. Vi ønsker å starte dette nye kapitlet med å styrke det sosiale fellesskapet og bli bedre kjent med hverandre. For dere som ønsker eller trenger å isolere dere videre, kan dere delta via Zoom - meld i så fall fra til Oslo@extinctionrebellion.no .


Torsdag 14. mai

Kl. 12:00-13:00: Lunsjtreff (Zoom)

Stikk innom og spis lunsjen din, eller kom bare for å prate. Du må ikke møte presis, og du kan logge av når du vil. Vi prater om løst og fast, av og til oppstår et tema. Lunsjtreffet skal være veldig uforpliktende og lite formelt. Samtalen tar form etter hvem som kommer. Zoom-lenke .

Ny film i XRs ikkevoldsfilmklubb

Vi har gleden av å ønske velkommen til andre kvelden i XRs ikkevoldsfilmklubb, tirsdag 12. mai klokka 17:30-19:00!

Først viser vi en dokumentarfilm fra serien A Force More Powerful . Episoden tar oss med til USA på 1960-tallet, der Gandhis ikkevoldelige arsenal ble brukt av svarte studenter i Nashville, Tennessee. Disiplinerte og fullstendig ikkevoldelige, lyktes studentene i løpet av fem måneder med å desegregere lunsjkantinene sentralt i Nashville, og bli en modell for hele borgerrettighetsbevegelsen.

Etter filmen vil Trond K. Botnen ha en kort presentasjon (10-15 min) om hva vi kan lære av filmen når det kommer til strategisk ikkevoldsmotstand. Deretter vil det bli tre kvarters diskusjon i grupper og plenum om hvordan vi kan bruke dette i XR Norge.

Det hele vil finne sted på Zoom. Meld deg på! Der kan du også melde deg på de andre kommende filmkveldene.

Ønsker du å bli aktiv i XRN?

Du kan melde deg inn i Extinction Rebellion Norge på våre nettsider , og du vil da bli kontaktet av oss. Vi har stor pågang og en liten gruppe frivillige som behandler nye medlemsforespørsler, så det kan ta litt tid å behandle din innmelding.

Som aktiv i Extinction Rebellion får du mulighet til å gjøre en forskjell som vil merkes. På vårt interne medlemsforum, Basen, kan du finne en oversikt oppgaver man kan engasjere seg i. Alle slike 'jobbannonser' er lansert på Basen under kategorien som heter NAV Rebellion.

Forslag til Nyhetsbrevet?

Send inn bilder og forslag til MediaOslo@extinctionrebellion.no

For å kunne betale husleia i Greenhouse, er XR Oslo avhengig av økonomisk støtte fra sine medlemmer!

Ønsker du å støtte XR Oslo? Kontonummer: 12546307415 | Vipps: 585136