Nyhetsbrev #26 XR Oslo

Til alle våre medlemmer: Gratulerer med dagen i morgen! Før nasjonaldagen braker løs, kan du lese rapport fra forrige ukes aksjon foran Stortinget, du kan bli bedre kjent med Trond fra XRs ikkevoldsfilmklubb, og du kan få kontroll på den kommende ukas begivenheter i ukesoversikten.

Oljesøl på Karl Johan

Mandag 11. mai gikk ei gruppe aktivister til aksjon foran Stortinget. Politikerne måtte tråkke over rosebestrødd oljesøl for å komme på jobb denne dagen.

Uten å overstige 20 personer, med behørig sosial avstand, bannere, plakater og hjemmelagd oljeblanding, sperra aktivistene av inngangen til Stortinget.

I form av appeller, allsang og die-in blei budskapet presentert: Det reviderte nasjonalbudsjettet må ikke stimulere petroleumsnæringa, men tilrettelegge for grønn omstart!

De røde rebellene sørga for et øyeåpnende blikkfang for de mange forbipasserende.

XR Oslo er tilbake i gatene!

Hilsen fra hjemmefronten

I nyhetsbrevene for XR Oslo, byr vi på en serie intervjuer med de folka som utgjør lokallaget. I denne spalta vil du kunne bli kjent med menneskene bak arbeidsgruppene i XR Oslo, lese hva som driver dem og få innsikt i åssen de jobber, også under koronatida.

Trond Botnen er utdanna statsviter og jobber til daglig for Regnskogfondet. Han bor på Sletteløkka og er aktiv i MDG på bydelsnivå, ved siden av å være leder av Sletteløkka vel. På fritida går han turorientering og er med i VIF-klanen.

Han blei med i XR rundt nyttår, og er medlem i gruppa for politisk strategi og DNA-teamet. Trond tok også nylig intiativet til XRs ikkevoldsfilmklubb, hvor medlemmer får muligheten til å se og diskutere historiske eksempler på åssen ikkevoldelig aktivisme har ført til endring.

- Forstyrrende aksjoner er en hovedstrategi for XR, og da er det viktig å lære av andres erfaringer når det kommer til hva som virker og ikke virker. Ikkevoldelig aktivisme har vært brukt i uminnelige tider, til mange forskjellige formål, og miljøbevegelsen må lære av disse eksemplene for å velge de riktige kampsakene, strategiene og taktikkene, og å gjennomføre dem best mulig, sier Trond.

Hver tirsdag vises en halvtimes dokumenter fra serien A Force More Powerful .

- Etter filmen kjører jeg en kort presentasjon av teori, før deltakerne diskuterer hva de har sett, og hvilke lærdommer vi kan ta med oss, sier Trond.

Han mener det er viktig å bruke koronatida til å bygge organisasjon: opplæring og strategisk planlegging.

- Når samfunnet åpner opp igjen kan vi komme ut av dvalen som en sterkere enhet. Det er derfor viktig at vi fortsetter å møtes, også virtuelt, for å inspirere hverandre. Vi må huske at koronakrisa vil gå over, men klimakrisa og biomangfoldskrisa gjør det ikke. XR er viktigere enn noensinne, sier Trond.

For Trond sjøl er ikke hverdagen blitt veldig endra. Han sykler til jobb som før, men kan fortelle at det er færre folk på kontoret.

- Største forskjellen er at jeg som er så glad i å gå på kino og konserter, nå er mye mer hjemme med kona og ser på TV om kveldene. Akkurat nå går det mest i Westworld og The Wire, sier han.

- Hvorfor har du valgt akkurat XR som arena for ditt miljøengasjement?

- På grunn av min tro på ikkevoldelig aktivisme som et viktig supplement til andre tiltak i miljøbevegelsen. Jeg er jo samtidig aktiv i MDG og jobber for Regnskogfondet, så mitt miljøengasjement er helhetlig, fordelt på tre viktige steder, sier Trond.

Vil du bli med i XRs ikkevoldsfilmklubb? Meld deg på nå!

Ukesoversikt

Få med deg hva som skjer den kommende uka, enten på Zoom eller på Greenhouse i Schweigaards gate 34C! Om du har en bruker på basen, men sliter med å bruke den, er det oppretta en hjelpeside .

Mandag 18. mai

Kl. 17:00-19:00: Ikkevoldelig kommunikasjonstrening (Zoom)

Hva er det i vår kommunikasjon som gir kontakt og hva skaper avstand? Hvordan kan vi ta vare på det gode samarbeidet? Hvordan påvirker ulike måter å kommunisere på deg sjøl og andre? Kurset er basert på mange praktiske øvelser og eksempler fra deltakernes hverdag. Instruktør er Anniken Poulsson Beer, sertifisert trener hos CNVC (Center for Nonviolent Communication). Zoom-lenke ved påmelding til RegenerativKulturOslo@extinctionrebellion.no

Kl. 17:00-19:00: Aksjonsplanlegging (Greenhouse)

Regjeringa vil 29. mai presentere neste runde med krisepakker fra Klima- og miljødepartementet. En del av pakka tilrettelegger for grønn omstilling, men bevilgningene ser ut å være særdeles små i forhold til de 300 milliardene som olje- og gassindustrien får. Vi planlegger en aksjon med fokus på sårbarhet, øko-sorg. Det vil bli mye bruk av gateteater: Røde rebeller, planter, jord, en menneskelig jordklode som er sjuk og forhåpentligvis noe som symboliserer generasjonen som vi sender inn i denne uvisse framtida. Noen grønn-kledde barn. Lavterskel for å delta. Vi trenger 5-10 personer til i planleggingsgruppen for å få gjennomført en god aksjon. Kontakt: 29mai2020@protonmail.com .


Tirsdag 19. mai

Kl. 12:00-13:00: Lunsjtreff (Zoom)

Stikk innom og spis lunsjen din, eller kom bare for å prate. Du må ikke møte presis, og du kan logge av når du vil. Vi prater om løst og fast, av og til oppstår et tema. Lunsjtreffet skal være veldig uforpliktende og lite formelt. Samtalen tar form etter hvem som kommer. Zoom-lenke .

Kl. 17:30-19:00: XRs ikkevoldsfilmklubb (Zoom)

Vi ser en episode fra dokumentarserien A Force More Powerful , som tar oss med til Sør-Afrika i 1985, der en ung sørafrikaner kalt Museweni Jack leda en bevegelse mot lovlig diskriminering kjent som apartheid. Filmen varer ca. en halv time og etterpå blir det en strukturert dialog og refleksjon om hva vi kan lære av filmen for å bruke i XR. Meld deg på nå!


Onsdag 20. mai

Kl. 17:00-17:15: Fellesmøte (Greenhouse)

Felles oppstart før vi deler oss i to hovedgrupper. Innafor hver hovedgruppe er det flere nyanser og forskjellige typer ideer og prosjekter man kan jobbe med.

Kl. 17:15-19:00: Fellesskap og sosiale aktiviteter (Greenhouse)

Her snakker vi om og diskuterer sosiale aspekter av XR, rekruttering av nye medlemmer og inkludering av både nye og eksisterende medlemmer. Det blir viktig framover at flere bidrar med denne typen arbeid!

Kl. 17:15-19:00: Aksjonsplanlegging og uttrykk

Her blir det anledning til å delta på planlegging av aksjoner som skal skje snart (f. eks. den 29. mai) eller bli med på utviklinga av større aksjoner til Oslo-opprøret (sept/okt - datoen spikres snart). Du bestemmer sjøl hvilken del av en aksjon du vil jobbe med, det være seg aksjonssuttrykk, lage effekter til aksjonen, organisere, håndtere media, idémyldring eller andre ting.

Mulig å delta via Zoom: For de som er i karantene, er sårbare, eller av andre grunner har lyst til å delta på møtet via zoom, er det mulig. For å kunne tilrettelegge for det, er det ønskelig at du sier ifra på forhånd i dette skjemaet .

Vi håper å se gamle og nye kjente på onsdag!


Torsdag 21. mai

Kl. 12:00-13:00: Lunsjtreff (Zoom)

Stikk innom og spis lunsjen din, eller kom bare for å prate. Du må ikke møte presis, og du kan logge av når du vil. Vi prater om løst og fast, av og til oppstår et tema. Lunsjtreffet skal være veldig uforpliktende og lite formelt. Samtalen tar form etter hvem som kommer. Zoom-lenke .

XRs ikkevoldsfilmklubb

Vi har gleden av å ønske velkommen til tredje kveld i XRs ikkevoldsfilmklubb tirsdag 19. mai kl. 1730-1900!

Først viser vi en dokumentarfilm fra serien A Force More Powerful . Episoden tar oss med til Sør-Afrika i 1985, der en ung sørafrikaner kalt Museweni Jack leda en bevegelse mot lovlig diskriminering kjent som apartheid. Deres ikkevoldelig masseaksjonskampanje, først og fremst gjennom en knusende forbrukerboikott i Eastern Cape-provinsen, vekka hvite til å forstå de svartes lidelser og svekka kraftig privat sektors støtte til apartheid.

Etter filmen vil Trond K. Botnen ha en kort presentasjon (10-15 min) av hva vi kan lære om strategisk ikkevoldsmotstand av filmen, og så vil det bli tre kvarters diskusjon i grupper og plenum om hvordan vi kan bruke dette i XR.

Det hele vil finne sted på Zoom, og du ved å følge denne lenka . Der kan du også melde deg på de andre kommende filmkveldene.

"Jeg har vært med på begge episoder av A Force More Powerful og jeg har veldig lyst til å delta på flere! Vi som XR kan få mye inspirasjon fra de som kom før oss i kampen mot urettferdighet. Det som jeg liker best med hvordan denne serien er organisert er at vi får mye plass til refleksjoner sammen. Etter min mening, kan opplevelsen forbedres av bare en ting: at flere vil være med!" - Marta

I kollektiv med naturen

Ekstern koordinator for XR Oslo, Simon James-Eide, deler noen tanker fra en stein ved Harestuvannet.

Tidlig sist lørdag satt jeg på en stein i skogen, omringa av furutrær, lyng, blåbær, mose og lav av mange farger – noen trompet-aktige, andre likna miniatyrtrær. Fuglene kvitra, med mangfoldig sang. Sola skinte gjennom trærne, himmelen var skyfri og vannet var stille som et speil.

Mens jeg tok inn alt rundt meg slo det meg:

Jeg er ikke separat fra naturen. Jeg er en del av den. Naturen er i meg. Naturen er meg. Kroppen min har fysiske grenser – huden min – men jeg er vert for mange mikro-organismer, som bakterier. De utgjør flere celler på og under huden min enn cellene i skjelettet, musklene og organene mine. Gjennom kroppen min bor jeg i kollektiv med naturen. Det er en symbiotisk relasjon – uten disse mikro-organismene kunne jeg verken absorbere oksygen eller få nok næring og energi ut av maten jeg spiser.

Vi bor alle i kollektiv med naturen. Vi er fullstendig avhengig av det stabile klimaet vi har hatt de siste 10 000 år. Det stabile klimaet som har gitt oss mennesker forutsigbare levekår. Som har gitt oss anledninga til å utvikle landbruk, mangfoldig kulturer, fordype vår kunnskap og blomstre som art.

Gjennom XR kan vi organisere oss for å tvinge fram de drastiske og radikale systemendringene som er nødvendig for å stabilisere klimaet og gjenoppbygge naturmangfoldet. Slik at mennesker kan fortsette å blomstre i mange tusen generasjoner framover.

Oljealderen tar slutt, og vi bygger et nytt, levedyktig og rettferdig alternativ. For Norge og for verden.

Ønsker du å bli aktiv i XRN?

Du kan melde deg inn i Extinction Rebellion Norge på våre nettsider , og du vil da bli kontaktet av oss. Vi har stor pågang og en liten gruppe frivillige som behandler nye medlemsforespørsler, så det kan ta litt tid å behandle din innmelding.

Som aktiv i Extinction Rebellion får du mulighet til å gjøre en forskjell som vil merkes. På vårt interne medlemsforum, Basen, kan du finne en oversikt oppgaver man kan engasjere seg i. Alle slike 'jobbannonser' er lansert på Basen under kategorien som heter NAV Rebellion.

Forslag til Nyhetsbrevet?

Send inn bilder og forslag til MediaOslo@extinctionrebellion.no

For å kunne betale husleia i Greenhouse, er XR Oslo avhengig av økonomisk støtte fra sine medlemmer!

Ønsker du å støtte XR Oslo? Kontonummer: 12546307415 | Vipps: 585136