Nyhetsbrev #28 XR Oslo

Les om en svart elefant, mediegruppa nasjonalt og se hva medlemmene synes om ikkevoldsfilmklubben. Få grep om kommende begivenheter med ukesoversikten.

Bli med på å lage elefanten i rommet

Er du dyktig med hendene? Symaskin og søm? Snekker? Skulptør? Har du lyst å bli med å sette sammen en store svart elefant?

Elefanten skal brukes som en viktig element i en aksjon til høsten - den store svarte elefanten i rommet når vi snakker om klimkrisa i Norge: oljeindustrien.

Ramme kan eksempelvis bygges av teltstanger/plastrør rundt en lett konstruksjon av tre. Den skal dekkes i svart stoff, og skal være veie så lite at den kan bæres av fire personer. Når? En helg eller to dager i løpet av sommeren. Hvor? Vi finner et sted som passer til alle!

Ta kontakt med sj-eid@protonmail.com .

Klimakommunikasjon

Aktiviteten i XR Norge er i ferd med å ta seg opp, etter en liten pandemipause. Nå trenger mediagruppa nasjonalt flere medlemmer! Er det noen i XR Oslo som har lyst til å være med?

SoMe-teamet trenger folk, særlig utafor Oslo. Vi er på Facebook, Twitter og Instagram. Facebook-gruppa drives av et lite team som poster aksjoner, modererer gruppa, diskuterer og støtter hverandre.

Vi trenger også flere til teamet bak vårt flotte nasjonale nyhetsbrev, og til andre roller, som å hjelpe til å formulere budskapspunkter og pressebudskap.

Spennende og meningsfylt arbeid! Om du har spørsmål eller vil være med, ta kontakt med ekstern koordinator Christian Hansson på basen, eller via christian.flaggermus@protonmail.com .

Ukesoversikt

Få med deg hva som skjer den kommende uka, enten på Zoom eller på Greenhouse i Schweigaards gate 34C! Om du har en bruker på basen, men sliter med å bruke den, er det oppretta en hjelpeside .

Tirsdag 2. juni

Kl. 17:30-19:00: XRs ikkevoldsfilmklubb (Zoom)

Vi ser en episode fra dokumentarserien A Force More Powerful , som tar oss med til Chile i 1983, der arbeidere starta en bølge av ikkevoldelige protester mot militærdiktaturet til General Augusto Pinochet. Filmen varer ca. en halv time og etterpå blir det en strukturert dialog og refleksjon om hva vi kan lære av filmen for å bruke i XR. Meld deg på nå!


Onsdag 3. juni

Kl. 17:00-17:15: Fellesmøte (Greenhouse)

Felles oppstart før vi deler oss i tre hovedgrupper. Innafor hver hovedgruppe er det flere nyanser og forskjellige typer ideer og prosjekter man kan jobbe med.

Kl. 17:15-19:00: Åpen sang-workshop (Greenhouse)

Her lærer vi noen av XRNs sanger og øver på å synge dem sammen. Dette blir en del av forberedelsene til våre aksjoner for grønn omstart. Man forplikter seg ikke til noe ved å delta på workshopen.

Kl. 17:15-19:00: Fellesskap og sosiale aktiviteter (Greenhouse)

Her snakker vi om og diskuterer sosiale aspekter av XR, rekruttering av nye medlemmer og inkludering av både nye og eksisterende medlemmer. Det blir viktig framover at flere bidrar med denne typen arbeid!

Kl. 17:15-19:00: Aksjonsplanlegging og uttrykk

Her blir det anledning til å delta på planlegging av aksjoner som skal skje snart eller bli med på utviklinga av større aksjoner til Oslo-opprøret. Du bestemmer sjøl hvilken del av en aksjon du vil jobbe med, det være seg aksjonssuttrykk, lage effekter til aksjonen, organisere, håndtere media, idémyldring eller andre ting.

Mulig å delta via Zoom: For de som er i karantene, er sårbare, eller av andre grunner har lyst til å delta på møtet via zoom, er det mulig. For å kunne tilrettelegge for det, er det ønskelig at du sier ifra på forhånd til FellesskapOslo@extinctionrebellion.no

Vi håper å se gamle og nye kjente på onsdag!

XRs ikkevoldsfilmklubb

Vi har gleden av å ønske velkommen til femte kvelden i XR-ikkevoldsfilmklubben tirsdag 2. juni kl. 1730-1900!

Først viser vi en dokumentarfilm fra serien A Force More Powerful . Episoden tar oss med til Chile i 1983, der arbeidere starta en bølge av ikkevoldelige protester mot militærdiktaturet til General Augusto Pinochet. Brutal undertrykkelse klarte ikke å stoppe protestene, og voldelig motstand lyktes ikke å felle diktaturet – inntil den demokratiske opposisjonen organiserte seg for beseire Pinochet i ei folkeavstemning i 1988.

Etter filmen vil Trond K. Botnen ha en kort presentasjon (10-15 min) av hva vi kan lære om strategisk ikkevoldsmotstand av filmen, og så vil det bli tre kvarters diskusjon i grupper og plenum om hvordan vi kan bruke dette i XR Norge.

Det hele vil finne sted på Zoom, og du kan melde deg på ved å følge denne lenk a . Der kan du også melde deg på de andre kommende filmkveldene.

Takk for ikkevoldsfilmklubb

Her kommer litt tilbakemelding fra de som har deltatt på ikkevoldsfilmklubben hittil.

- Filmklubbene er så bra! Å stoppe opp og reflektere rundt historiske ikkevoldskampanjer gjør at jeg kan enklere forstå hva XR Norge er bra på og hva vi trenger å styrke.Tronds forberedelser og fasilitering skaper en veldig god atmosfære for videre læring og gode refleksjoner, sier Jesper.

- Takk for ikkevoldsfilmklubb! Filmen er kjapp og engasjerende, foredraget er konsist og informerende, og samtalen er tankevekkende og inspirerende! Takk for et effektivt og nødvendig initiativ! Veldig gøy å møte andre engasjerte og reflektere over aksjonsformer, strategi og struktur. En så mangfoldig og variert bevegelse har godt av samtaler og innhold der vi får satt ord på hvordan vi vil endre samfunnet, sier Tommy.

- Det å se at andre har lykkes med sivil ulydighet gir meg mot til å fortsette i XR og gode ideer til hvordan vi skal lykkes. Det vi lærer i filmklubben bør spres til alle medlemmer, sier Trygve.

- Jeg lærer så mye! Trond er en veldig flink pedagog og en kunnskapsrik formidler. Å se disse filmene sammen med andre som engasjerer seg er veldig inspirerende. Filmklubben gir gode eksempler, både på bevegelser som har lykkes, men også eksempler på ulike ikke-voldelige virkemidler som en kan ta i bruk. Anbefales varmt! sier Elisa.

- For meg har filmklubben vært en meget god innføring i ikkevoldsaksjonisme. Det er en passe blanding av dokumentarfilm, informativ presentasjon, og gruppediskusjon som gjør at man får mye mer ut av filmene enn man ellers ville gjort. Diskusjonene etterpå gjør det mye lettere å overføre det man har lært til XRs arbeid i Norge i dag, og jeg har fått en god del nye tanker om XRs strategi, og vår plass i historien, som både inspirerer til og instruerer videre aksjonisme, sier Åsmund.

- Takk for et veldig bra gjennomført arrangement med gode og nyttige diskusjoner! sier Janne.

Ønsker du å bli aktiv i XRN?

Du kan melde deg inn i Extinction Rebellion Norge på våre nettsider , og du vil da bli kontaktet av oss. Vi har stor pågang og en liten gruppe frivillige som behandler nye medlemsforespørsler, så det kan ta litt tid å behandle din innmelding.

Som aktiv i Extinction Rebellion får du mulighet til å gjøre en forskjell som vil merkes. På vårt interne medlemsforum, Basen, kan du finne en oversikt oppgaver man kan engasjere seg i. Alle slike 'jobbannonser' er lansert på Basen under kategorien som heter NAV Rebellion.

Forslag til Nyhetsbrevet?

Send inn bilder og forslag til MediaOslo@extinctionrebellion.no

For å kunne betale husleia i Greenhouse, er XR Oslo avhengig av økonomisk støtte fra sine medlemmer!

Ønsker du å støtte XR Oslo? Kontonummer: 12546307415 | Vipps: 585136