Nyhetsbrev #40 XR Oslo

Bli med ut i gatene - lær hvordan du gjør outreach med XR Oslo! Les om workshop i organisasjonsstruktur, og få grep om XR-relaterte hendelser i uka som kommer, med aktivistkalenderen!

Aktivistkalender Oslo

Få med deg hva som skjer i Oslo-laget den kommende uka, på Greenhouse i Schweigaards gate 34C!

Onsdag 7. oktober

Kl. 16:00-17:00: Rebel Café (1. etasje)

Rebel café arrangeres i Bruket, som ligger i 1. etasje på Greenhouse. På Rebel Café kan du bli kjent med andre XR’ere, enten du har vært aktiv lenge, eller nylig har meldt deg inn. Vi ønsker å skape en sosial og inkluderende møteplass. Ta med deg en venn, eller kom aleine, ta med barna eller en ungdom du kjenner fra før – det er ingen aldersgrense for å komme inn. Bruket har matservering.

Kl. 17:00-19:00: Medlemsmøte (6. etasje)

Dette er et medlemsmøte, det vil si at du kan melde deg inn i løpet av møtet, eller aller helst før møtet begynner. Vi vil sjølsagt tilrettelegge for smittevern.


Søndag 11. oktober

Kl. 17:00-19:00: Workshop "Tydelige roller = kraftfull bevegelse" (6. etasje)

Med mange nye rebeller i XR Norge, er det nødvendig med et fokus på den grunnleggende strukturen i organisasjonen. Workshopen dreier seg om de ulike rollene i våre lokallag og arbeidsgrupper. Gjennom å få på plass en tydelig standard for hvem som gjør hva sparer vi oss for misforståelser, og kan bruke mer tid og energi på det vi egentlig skal gjøre: opprør for livet! Meld deg på workshopen!

Hva er outreach?

Akkurat nå er det masse mennesker som er nysgjerrige på hvem XR er og hva vi driver med. Eskil Roll-Hansen og Martin Tvedten oppfordrer Oslo-lagets medlemmer til å ta til gatene for å fortelle dem nettopp det.

- Outreach går simpelthen ut på å oppsøke folk i det offentlige rom og bringe dem et budskap. Du vil ikke nå i nærheten av like mange mennesker som man kunne gjort gjennom kanaler på nettet, men fordelen er at det er et personlig møte med noen i bevegelsen vi representerer: Extinction Rebellion, sier Eskil.

Han hevder at kjernen i prosjektet XR er å nå fram til folk, og på en effektiv måte formidle at dagens situasjon med tanke på klima og miljø er ekstremt alvorlig. Og sist men ikke minst at det faktisk er noe vi kan gjøre med saken: Opprør for livet.

- Det er stor variasjon i XRs medlemmer, og vi er alle personlig investert. Sånn sett er det åpenbart positivt for oss å møte folk på gata og fortelle våre historier, i stedet for at folk bare blir kjent med oss gjennom massemediene, sier Eskil.

Martin kan fortelle at han har opplevd alle typer reaksjoner når han er ute med outreach-teamet, men absolutt mest positive.

- De fleste er hyggelige og høflige mennesker, uavhengig om de er engasjert i klimasaken eller ikke, sier han.

Et råd er at XR-representantene på gateplan er personlige og nysgjerrige, og at de stiller spørsmål.

- I utgangspunktet kan alle drive outreach når som helst! Det er ofte mer motiverende å være flere, så lag gjerne en liten gruppe og ha det gøy sammen! Et tips er å ha noe som fanger oppmerksomheten til folk, noe visuelt og fargerikt, eller musikk som man kan danse til, sier Martin.

Eskil legger til at det er veldig enkelt å drive outreach om du er del av Oslo-laget. På Greenhouse, som ligger sentralt i Oslo, kan man hente effekter som flagg, løpesedler, banner, t-skjorter, osv.

- Kontorene våre er også fine å bruke som samlingspunkt! Husk at man ikke trenger mange til å gjennomføre og at man kan holde på så lenge man vil, sier han og gir følgende forslag til framgangsmåte:

* Snakk med noen du tror er interesserte, det er veldig lurt å ha en eller to “partners in crime” innledningsvis.
* Velg en dato og skriv et innlegg i “Aktiv i Extinction Rebellion Norway”-gruppa på Facebook, hvor du inviterer folk til å være med. Helst en dag eller to før datoen dere har valgt!
* For tilgang til Greenhouse og evt spørsmål/problemer om hva som helst, kontakt: FellesskapOslo@extinctionrebellion.no
* Går det for treigt? Send en direkte melding til Facebook-siden Extinction Rebellion Oslo
* Når dere møtes, ha en gjennomgang av hva som er viktig å huske på når man gjør outreach! Smil og husk våre strenge prinsipper om ikke-vold. Ikke vær frekk mot folk, uansett hvordan de oppfører seg mot deg.
* Ha det gøy, og fortell folk om vårt viktig og givende arbeid!

Tydelige roller = kraftfull bevegelse

Med mange nye rebeller i XR Norge, er det nødvendig med et fokus på den grunnleggende strukturen i bevegelsen. Bli med på reisen fra uformell til formell organisering!

Oslo-opprøret har medført en tilstrøm av ressurser og kjærkomne ferdigheter til XR. Hvis disse nye kreftene optimalt skal komme klimasaken til gode, må vi ha en klargjort struktur i våre lokallag og arbeidsgrupper. Uten en slik grunnleggende struktur eller “skjelett", kan det bli mye armer og bein, frustrasjon, misforståelser og at folk ikke føler at de får bidratt skikkelig.

Uformell organisering kan fungere helt greit når man er en mindre gruppe, men vi ønsker å bli en stor bevegelse, da må vi transformere oss fra uformell til mer formell organisering.

Søndag 8. oktober vil Jesper Lagerman presentere de ulike rollene i våre lokallag og arbeidsgrupper. Gjennom å få på plass en tydelig standard for hvem som gjør hva, sparer vi oss for misforståelser og kan bruke mer tid og energi på det vi egentlig skal gjøre: opprør for livet!

Jesper fyller rollen som strukturorganisator i XR Oslo. Han har over lengre tid hatt en djuptgående interesse for hvordan vi i XR kan organisere oss på en måte som skaper glede og engasjement, og effektiv og god kommunikasjon.

Bakgrunnen for denne presentasjonen er et grunnkurs som XR Storbritannia tilbyr alle nye rebeller hvis de ønsker å være aktive i bevegelsen.

Kjernerollene vi kommer til å utforske er:

* Intern koordinators funksjon og ansvarsområde
* Ekstern koordinators funksjon og ansvarsområde
* Møtetilrettelegger
* Referent
* Kommunikasjonsansvarlig
* Budsjettansvarlig
* Strukturorganisator

Meld deg på nå!

Ønsker du å hjelpe til med SoMe?

Extinction Rebellion Oslo trenger flere administratorer på vår Facebook-side. Har du mulighet til å bidra?

Som admin har vi et ansvar på å dele nyheter, besvare meldinger og publisere innlegg. Siden er relativt ny og trenger derfor hjelp til å vokse. Har du ingen erfaring gjør det ikke noe - vi hjelper hverandre!

XR Oslo har regelmessig møter på Greenhouse og vi trenger ekstra hjelp for å ta imot alle henvendelsene vi får etter det fantastiske Oslo-opprøret. Bli en del av vår sosiale medie team! Send oss en melding på Facebook-siden til XR Oslo !

Følg oss på You-Tube!

Vår YouTube-kanal er en effektiv måte å få et visuelt inntrykk av aksjoner som har vært og opprørets ånd.

Mye bra materiale fra Oslo-opprøret har også nylig blitt lagt ut. Bli abonnement nå !

Ønsker du å bli aktiv i XRN?

Du kan melde deg inn i Extinction Rebellion Norge på våre nettsider , og du vil da bli kontaktet av oss. Vi har stor pågang og en liten gruppe frivillige som behandler nye medlemsforespørsler, så det kan ta litt tid å behandle din innmelding.

Som aktiv i Extinction Rebellion får du mulighet til å gjøre en forskjell som vil merkes. På vårt interne medlemsforum, Basen, kan du finne en oversikt oppgaver man kan engasjere seg i. Alle slike 'jobbannonser' er lansert på Basen under kategorien som heter NAV Rebellion.

Forslag til Nyhetsbrevet?

Send inn bilder og forslag til MediaOslo@extinctionrebellion.no

For å kunne betale husleia i Greenhouse, er XR Oslo avhengig av økonomisk støtte fra sine medlemmer!

Ønsker du å støtte XR Oslo? Kontonummer: 12546307415 | Vipps: 585136