Nyhetsbrev #46

Det er november, mørkt og pandemi - hva er bedre enn å danse sammen på trygg avstand? Få oversikt over resten av ukas aktiviteter med aktivistkalenderen for XR Oslo.

Aktivistkalender Oslo

Få med deg hva som skjer i Oslo-laget den kommende uka, både digitalt og på Greenhouse i Schweigaards gate 34C!

Tirsdag 17. november

Kl. 17:00-18:00: Innføring plattformer (digitalt)

Mye av XR sin kommunikasjon foregår på digitale plattformer, spesielt nå med strenge koronarestriksjoner. XR Oslo ønsker å samle kommunikasjonen vår på få plattformer for at vi skal være så godt organiserte og samkjørte som mulig. Vi kommer hovedsakelig til å bruke Mattermost og Basen framover. Er du ikke logget inn på disse plattformene? Sliter du med å bruke dem? Bli med på innføring, da vel!

Meld deg på for lenke!


Onsdag 18. november

Kl. 17:00-19:00: Medlemsmøte (digitalt)

Vi bruker tid på å bygge relasjoner og retter blikket framover.

* Praktisk informasjon og orientering: Hva foregår i XR Oslo, hvordan kan man engasjere seg?
*Relasjonsøvelse: Vi snakker, lytter og blir bedre kjent med hverandre. Tillit er viktig når vi gjør opprør sammen!
*Aktuelt arbeid: I denne delen av møtet bestemmer møtedeltakerne seg for en eller flere aktuelle saker som de vil snakke mer om, og vi deler oss eventuelt opp i små grupper. Her er poenget å få noe konkret ut av diskusjonene!

Sjøl om møtet er digitalt må du melde deg på , så vi kan forberede møtet best mulig.


Torsdag 19. november

Kl. 17:00-18:00: Lesesirkel (digitalt)

På grunn av at få møtte opp forrige uke, prøver vi på nytt med lesesirkel! Det er masse viktig og spennende lesestoff som på forskjellige måter er relevant for bevegelsen vår. La oss møtes digitalt, bli enige om en bok vi kan lese hver for oss, og møtes igjen senere for å snakke om den!

Meld deg på for lenke!


Søndag 22. november

Klokka 13:00-14:00: Søndagsdisco (Bakgården Greenhouse)

Det er høst, mørkt og strenge begrensninger på sosial omgang, så hva passer vel bedre enn å møtes for å danse på trygg avstand? Discobedience og opprørstrangen lar seg ikke bremse! Møt opp i bakgården på Greenhouse kl. 13:00 for en morsom danseøkt! Det blir også mulig å følge med hjemmefra, og danse med om man vil.

Hvis du vil øve litt på forhånd, se video på YouTube !

Meld deg på Discobedience!

Danser for klima

- Det blir lettere hvis vi ikke er så flinke. Dans som du vil, kom som du er, sier Trygve Bang. Tilretteleggeren for Discobedience i XR Oslo, forteller om hvordan dans fungerer som aktivisme.

Discobedience er en del av arbeidsgruppa Artivisme, som bruker ulike kreative elementer i arbeidet med å kreve natur og klimahandling. Røde rebeller er en annen undergruppe, og disse to er på en måte motpoler. Røde rebeller viser sorg, omsorg, trøst for det vi mister, Discobedience viser gleden ved livet og det vi har.

Første gang Trygve Bang hørte om Discobedience, falt han pladask for navnet.

- Ulydighet ved hjelp av disco?! Det er jo fantastisk! sier Trygve.

Discobedience oppsto i XR Australia og har spredd seg til resten av XR-verden. Det er en dans til Bee Gees-sangen «Stayin’ Alive». Koreografien er inspirert av John Travolta innsmirgrende bevegelser i filmen «Saturday Night Fever».

- Det er en måte å vise vårt engasjement på som er engasjerende og morsom. Vi feirer gleden ved livet, ber om hjelp til å beholde det, og gir et eksempel på at vi kan ha det moro uten å forbruke masse ressurser, sier Trygve.

Han forteller at bruken av dans i XR har flere funksjoner.

- Discobedience vekker oppmerksomhet, tilskuere blir interessert, noen kommer og danser med. Mange nye medlemmer sier de blei interessert i XR etter at de så Discobedience på en aksjon. Dansen er dessuten deeskalerende. Aksjonistene får et smil om munnen, publikum også, og vi har aldri sett noe annet enn tommel opp fra politiet, sier Trygve.

- Jo forresten, noen av dem bare rister på hodet, sier Trygve.

Discobedience forgår som regel utendørs, og med to meters avstand kan gruppa opprettholde virksomheten uten å bryte smittevernreglene.

- Absolutt alle med bittelitt danseglede kan bli med. Det er ikke meninga at alle skal kunne koreografien perfekt. Vi danser ikke for å underholde, men for å engasjere, gi håp, og få med flere folk. Det blir lettere hvis vi ikke er så flinke. Dans som du vil, kom som du er. Mange tar på seg litt festlige klær. Disco, hippie, hatter, slengbukser, paljetter, parykk og masse farger.

Bli med på Discobedience søndag 22. november klokka 13:00 !

Ønsker du å bli aktiv i XR Oslo?

Som aktiv i Extinction Rebellion får du mulighet til å gjøre en forskjell. Hvis du vil vite mer om hvordan du kan engasjere deg, send en e-post til OsloFellesskap@extinctionrebellion.no og finn din vei inn i bevegelsen.

Vil du støtte XR Oslo?

For å betale husleia på Greenhouse, trenger vi økonomisk støtte fra våre medlemmer. Ønsker du å gi XR Oslo en slant - enten som engangsbeløp eller i faste bidrag?

Kontonummer: 12546307415 | Vipps: 585136