Nyhetsbrev #5 XR Oslo

XR Miljødirektoratet.

Bli kjent med dine medrebeller i XR Oslo.

Avslutt XR Oslo-året med spleiselag på Greenhouse.

XR blokkerte inngangen til Miljødirektoratet

I løpet av morgentimene onsdag 11. desember aksjonerte XR utafor Miljødirektoratets lokaler på Helsfyr. Aksjonistene sperra av hovedinngangen og limte seg fast til underlaget i resepsjonen.

- De ansatte som ikke kom seg inn via inngangen vi hadde sperra blei henvist til en annen inngang. Noen ansatte virka brydde, andre kom med støtteerklæringer. Sjøl i direktoratet er det de som mener oppdrett er miljøkriminalitet og ulvesonen burde utvides. En fra kommunikasjonsavdelingen kom ut for å høre budskapet vårt, forteller Nikolai Tangnes.

Nikolai var en av de som blokkerte hovedinngangen.

- Politiet ankom stedet like etter. Etter å ha notert personalia, holdt de seg på avstand. Noen timer seinere fikk vi beskjed om å fjerne oss. Vi blei sittende. Da påførte politiet oss håndjern og lempa oss inn i en ventende politibil, sier han.

Etter sju timer på glattcelle, blei aktivistene presentert med et forelegg på 7000 kroner hver, som øker om de ikke vedtar den.

- Vi står i en nødssituasjon og vi handler på vegne av naturen og livet til alle de som kommer etter oss. Jeg ønsker ikke å erklære meg skyldig og godtar derfor ikke forelegget. Det vil medføre en rettssak, men det gir meg anledning til å forsvare mine handlinger. Når Miljødirektoratet tillater dumping av gruveavfall i norske fjorder og boring etter olje ved Trænarevet, må de stå til ansvar for sine handlinger, sier Nikolai.

Da rebellene slapp ut av politihuset på Grønland, hadde en gruppe medlemmer fra XR samla seg utafor. Nikolai forteller at det varma.

- Ingen ønsker å bli arrestert. Men å bli møtt av ventende venner, gjorde opplevelsen langt mindre skremmende. Extinction Rebllion-bevegelsen består av fantastiske mennesker, sier han.

Bakgrunnen for aksjonen er det XR anser som dårlig forvaltning av Miljødirektoratets store ansvar og viktige mandat.

- Vi blokkerte Miljødirektoratet fordi vi krever å få høre den hele og fulle sannheten om situasjonen for klima og naturmangfold. Fordi vi krever at all forvaltning skal være basert på kunnskap og foregå etter føre var-prinsippet. Fordi vi krever at hensynet til klima, miljø og natur skal komme foran næringsinteresser. Fordi vi krever at direktoratet bidrar til at Norge oppfyller sine internasjonale forpliktelser, sier Nikolai.

XR har en egen bøtekasse. Vil du bidra?

Kontonummer: 1254 63 04017 | Vipps: 569161

Les mer

Artikkel om aksjonen i Naturpress

Hilsen fra felten

I nyhetsbrevene for XR Oslo framover, vil vi by på en serie intervjuer med de folka som utgjør lokallaget. I denne spalta vil du kunne bli kjent med ansiktene bak arbeidsgruppene i XR Oslo, lese hva som driver dem og lære om hvordan de jobber.

Først ut er Aleksandra Perpetua. Hun er fotograf og anvarlig for XR Norges Instagram-konto .

- Jeg har vært med i XR sida januar 2019. I tillegg til foto-arbeidet, er jeg koordinator for aksjonsmateriell-gruppa, sier Aleksandra.

Materiell til aksjoner er en viktig del av XR. Det distinkte uttrykket gjør bevegelsen synlig og gjenkjennelig.

I boka This Is Not a Drill (2019), beskrives virksomheten som en kunstfabrikk: "We’re not making one of anything, we’re making ten thou-sand. Patches, flags for a full-scale rebellion. We’re making new things from old. We don’t need new; we already have all we need. Share ideas, share skills, share paint".

- Vi lager bannere, flagg, plakater, patches, trykk med XR logo på klær. Vi tar bestillinger fra aktivist- og arbeidsgrupper. Vi tar imot gamle gardiner, laken, klær og gir dem et nytt liv. Vi har workshops og faste møter på tirsdager på Greenhouse hvor alle er velkomne, sier Aleksandra.

- Hvorfor har du valgt akkurat XR som arena for ditt miljøengasjement?

- Jeg tror på radikal handling, sier Aleksandra.

- For min del virker radikal handling som eneste måte vi kan håndtere krisetilstanden vi befinner oss i.

Runde av XR Oslo-året med spleiselag?

Vi inviterer alle medlemmer i XR Oslo å bli med på spleiseslag i det store fellesarealet i 6. etasje på Greenhouse, onsdag 18. desember fra kl. 17:00-19:00 . Ta med noe mat, frukt eller alkoholfri drikke til deling! Ta med et instrument eller en sangtekst eller bare ditt upåklagelige humør! Meld gjerne fra hvis du kommer og hva du tar med, på Facebook-arrangementet .

Spleiselaget blir en mulighet til å reflektere over 2019 – med takknemlighet, latter og tårer – og til å se framover mot opprørsåret 2020!

Arbeidsfellesskap

Arbeidsgruppene som ønsker å ha en egen mindre refleksjonssirkel inviteres til å gjøre dette fra kl. 18:00 i ett av de mange møterommene som er tilgjengelige.

Ukesoversikt

På Greenhouse i Gamlebyen har vi våre kontorer og møtelokaler. Har du behov for en motvekt i julestria? Kom innom, da vel! Adresse: Schweigaards gate 34C .

Mandag 16. desember

Kl. 16:30-19:00: Korøvelse (rom: Hesten, 6. etasje)

Kom og syng med oss! Du behøver ingen erfaring fra før, bare du liker å synge. Koret er til for å være forsangere på aksjoner. Men vi synger også noe mer avanserte låter og koser oss masse! Kontakt: ArtivismeOslo@extinctionrebellion.no


Tirsdag 17. desember

Kl. 17:00-19:00: Aksjonsmateriell (rom: Høna, 3. etasje)

Bli med i XR Oslos kunstfabrikk! Agenda: flagg + patches, planlegge nye bannere, og design av plakater.`Kontakt: AksjonsmateriellOslo@extinctionrebellion.no


Onsdag 18. desember

Kl. 16:00-17:00: Rebell kafé (rom: Bruket, 1. etasje)

Her kan du komme for å roe ned etter en lang, hektisk arbeidsdag. Dersom du er ny i XR eller vurderer å melde deg inn, assisterer vi og svarer på spørsmål om alt fra hvem vi er, hva vi gjør, og åssen du kan bli aktiv i Oslo-laget. Kontakt: FellesskapOslo@extinctionrebellion.no

Kl. 17:00-19:00: Spleiselag (rom: Fellesareal, 6. etasje)

Vi inviterer alle medlemmer i XR Oslo å bli med på spleiseslag! Ta med noe mat, frukt eller alkoholfri drikke til deling! Ta med et instrument eller en sangtekst eller bare ditt upåklagelige humør! Meld gjerne fra hvis du kommer og hva du tar med, på Facebook-arrangementet. FellesskapOslo@extinctionrebellion.no

Ledige roller

Økonomi: Vi trenger folk til en arbeidsgruppe som kan administrere XR Oslos økonomi, arrangere kronerulling, gjøre budsjettarbeid og etablere retningslinjer for XR Oslos finansielle aspekter. Er du en økonomisk type? Kontakt: Oslo@ExtinctionRebellion.no

Media & budskap Oslo søker folk med SoMe-ferdigheter! Behersker du de kjappe kommentarers sfære på Twitter, eller har du ideer om hvordan Facebook kan brukes til å spre budskapet om opprør? Kontakt: MediaOslo@extinctionrebellion.no

Felleskap Oslo vil gjerne komme i kontakt med noen som kan ta imot og lede nye medlemmer til riktige rom på onsdagssamlingene. I tillegg trengs det folk til å ordne med snacks og drikke samme dag. Er du en utadvendt type? Kontakt: FellesskapOslo@extinctionrebellion.no

Aksjonshåndboka

Vil du gjøre opprør? Da vil du være godt rusta om du leser aksjonshåndboka som Politisk strategigruppe har skrevet.

Hvis det er ett dokument man skal lese i XR, er det dette. Her får du en bruksanvisning i klimaopprør som IKEA ikke kunne ha gjort bedre.

Last ned og les aksjonshåndboka her .

Opprørsforedraget

Vi oppfordrer alle våre medlemmer til å fordype seg i vitenskapen, i taktikkene og verdiene til XR. Den enkleste måten er å se Opprørsforedraget "Vi er på vei mot utryddelse. Hva kan vi gjøre med det?", som nå finnes i norsk versjon på YouTube .

Foredraget innbefatter en uttømmende beskrivelse av klimaforandringene og konsekvensene av det økologiske sammenbruddet, ved sida av å løfte fram måter vi sammen kan ta ansvar for framtida gjennom ikke-voldelig sivil ulydighet.

Ønsker du å bli aktiv i XRN?

Du kan melde deg inn i Extinction Rebellion Norge på våre nettsider , og du vil da bli kontaktet av oss. Vi har stor pågang og en liten gruppe frivillige som behandler nye medlemsforespørsler, så det kan ta litt tid å behandle din innmelding.

Som aktiv i Extinction Rebellion får du mulighet til å gjøre en forskjell som vil merkes. På vårt interne medlemsforum, Basen, kan du finne en oversikt oppgaver man kan engasjere seg i. Alle slike 'jobbannonser' er lansert på Basen under kategorien som heter NAV Rebellion.

Forslag til Nyhetsbrevet?

Send inn bilder og forslag til MediaOslo@extinctionrebellion.no

For å kunne betale husleia i Greenhouse, er XR Oslo avhengig av økonomisk støtte fra sine medlemmer!

Ønsker du å støtte XR Oslo? Kontonummer: 12546307415 | Vipps: 585136