Nyhetsbrev #7 XR Oslo

NRK-protest: Fortell sannheten!

Nå har du muligheten til å melde deg på et helt nytt DNA-kurs.

Bli kjent med Inger fra Opprørsforedraget.

NRK-protest: Fortell sannheten!

Verden står ovafor faretruende klimaendringer og økologisk kollaps. NRK må som rikskringkaster ta sitt samfunnsoppdrag på alvor.

Det første av Extinction Rebellions tre krav er: «Fortell Sannheten!». Styresmaktene må fortelle sannheten om det livstruende klimasammenbruddet og den økologiske krisen, og om nødvendigheten av hurtige og gjennomgripende omstillinger. Både myndigheter og presse har svikta i å informere befolkninga om hvor alvorlig krisa vi står i er, og hvilke tiltak som må til for å løse den.

NRK feiler i sitt samfunnsoppdrag når kanalen unngår å formidle alvoret i situasjonen. NRK må fortelle sannheten!

Vi inviterer derfor alle og enhver til en markering utafor NRKs hovedkontor på Marienlyst der vi vil kreve at NRK og andre norske medier begynner å fortelle sannheten om situasjonen som planeten befinner seg i.

Vi møtes ved Tørteberg park utafor Chateau Neuf kl. 13:00 lørdag 11. januar .

I typisk Extinction Rebellion-stil blir dette en fargerik affære, så ta med deg musikkinstrument(er), bannere, plakater, ski, kake eller hva enn du føler vil være et godt bidrag til markeringa. Det blir appeller og die-in (en markering der vi spiller døde, for å minnes alt livet som har gått tapt og vil/kan gå tapt).

Dette er en grønn aksjon - det vil si at det er svært lav/ingen fare for å bli arrestert. Se også Facebook-arrangement .

Nytt DNA-kurs

Vi trenger å bli mer samkjørte om hvordan politisk endring skjer!

Forskning på politiske bevegelser viser at om man ikke har en felles oppfatning av strategi, fortelling og struktur, vil stadig flere konflikter oppstå. I verste fall kan bevegelsen gå i oppløsning, som eksempelvis Occupy Wall Street.

Søndag 12. januar lanserer vi derfor et nytt DNA-kurs som omhandler nettopp strategi, maktforståelse, fortelling og struktur. Det er et heldagskurs fra kl. 10:00-18:00 .

Kurset er utvikla av XR Storbritannia og har siden sommeren 2019 fungert som et grunnkurs for lokallagene.

Les mer og meld deg på !

Hilsen fra felten

I nyhetsbrevene for XR Oslo, byr vi på en serie intervjuer med de folka som utgjør lokallaget. I denne spalta vil du kunne bli kjent med ansiktene bak arbeidsgruppene i XR Oslo, lese hva som driver dem og få innsikt i hvordan de jobber.

Inger Østenstad er til daglig professor i allmenn litteraturvitenskap ved Universitet i Oslo. Med i XR har hun vært siden oppstarten i Norge, tilbake i desember 2018.

- Jeg våknet brått og voldsomt til erkjennelsen av det økologiske sammenbruddet og klimakatastrofen vi er inni, sier Inger.

Hun er koordinator for Opprørsforedraget, noe som innebærer at hun i tillegg til å holde foredraget «På vei mot utryddelse. Hva kan vi gjøre?», også trener nye foredragsholdere.

- Foredraget er vårt viktigste redskap for å vekke folk og mobilisere til opprøret. Vi har holdt det omtrent seksti ganger så langt i Oslo og andre steder, sier Inger.

Sjøl om tiltaket har vært populært og sett av mange, avslører Inger at gruppa framover vil endre strategi.

- Nå er planen å være mer oppsøkende. Vi vil ikke bare invitere folk til å komme å høre det på våre arrangementer, men aktivt oppsøke foreninger, lag, organisasjoner, menigheter og andre miljøer som er interessert, sier hun.

- For å nå ut til så mange som vi ønsker fram til Oslo-opprøret i juni, ønsker vi oss mange flere foredragsholdere og folk som kan være med på å gjøre jobben det er å få budskapet ut.

- Hvorfor har du valgt akkurat XR som arena for ditt miljøengasjement?

- Jeg deler tenkningen som ligger til grunn for XR og er overbevist om at massemobilisering til store og velrettede ikke-voldelige direkteaksjoner er taktikken som kan framtvinge reel politisk handling i denne nødsituasjonen som livet på jorda befinner seg i, sier Inger.

Se Inger holde Opprørsforedraget på YouTube.

Ukesoversikt

Denne uka er det oppstart for 2020 på Greenhouse, hvor vi har våre kontorer og møtelokaler. Adresse: Schweigaards gate 34C .

Onsdag 18. desember

Kl. 16:00-17:00: Rebell kafé (rom: Bruket, 1. etasje)

Her kan du komme for å roe ned etter en lang, hektisk arbeidsdag. Dersom du er ny i XR eller vurderer å melde deg inn, assisterer vi og svarer på spørsmål om alt fra hvem vi er, hva vi gjør, og åssen du kan bli aktiv i Oslo-laget. Kontakt: FellesskapOslo@extinctionrebellion.no

Kl. 17:00-19:00: Introkurs DNA (rom: Jungelen, 5. etasje)

En felles forståelse for XRs prinsipper og verdier - bevegelsens DNA - gjør det lettere for oss å være samkjørt og skape samhold på tvers av arbeidsgrupper, lokallag og land. Slik kan vi fokusere kreftene våre på å oppnå våre tre krav. Vi ønsker derfor alle nye XR medlemmer velkommen til disse introduksjonskurs som vi kaller for “DNA kurset”. Kontakt: DNAOslo@extinctionrebellion.no

Kl. 17:00-19:00: Arbeidsfellesskap (rom: Hesten, 6. etasje)

I arbeidsfelleskapet kan du komme og jobbe, om du synes det er hyggeligere å jobbe med XR-ting sammen med andre. Ta med ditt eget prosjekt, eller bli med i en gruppe. Regenerativ kultur og Aksjonsgruppa arrangerer. Kontakt: FellesskapOslo@ extinctionrebellion.no

Aksjonshåndboka

Vil du gjøre opprør? Da vil du være godt rusta om du leser aksjonshåndboka som Politisk strategigruppe har skrevet.

Hvis det er ett dokument man skal lese i XR, er det dette. Her får du en bruksanvisning i klimaopprør som IKEA ikke kunne ha gjort bedre.

Last ned og les aksjonshåndboka her .

Opprørsforedraget

Vi oppfordrer alle våre medlemmer til å fordype seg i vitenskapen, i taktikkene og verdiene til XR. Den enkleste måten er å se Opprørsforedraget "Vi er på vei mot utryddelse. Hva kan vi gjøre med det?", som nå finnes i norsk versjon på YouTube .

Foredraget innbefatter en uttømmende beskrivelse av klimaforandringene og konsekvensene av det økologiske sammenbruddet, ved sida av å løfte fram måter vi sammen kan ta ansvar for framtida gjennom ikke-voldelig sivil ulydighet.

Ønsker du å bli aktiv i XRN?

Du kan melde deg inn i Extinction Rebellion Norge på våre nettsider , og du vil da bli kontaktet av oss. Vi har stor pågang og en liten gruppe frivillige som behandler nye medlemsforespørsler, så det kan ta litt tid å behandle din innmelding.

Som aktiv i Extinction Rebellion får du mulighet til å gjøre en forskjell som vil merkes. På vårt interne medlemsforum, Basen, kan du finne en oversikt oppgaver man kan engasjere seg i. Alle slike 'jobbannonser' er lansert på Basen under kategorien som heter NAV Rebellion.

Forslag til Nyhetsbrevet?

Send inn bilder og forslag til MediaOslo@extinctionrebellion.no

For å kunne betale husleia i Greenhouse, er XR Oslo avhengig av økonomisk støtte fra sine medlemmer!

Ønsker du å støtte XR Oslo? Kontonummer: 12546307415 | Vipps: 585136

mt