Nyhetsbrev #8 XR Oslo

Rapport fra NRK-aksjon

Bli kjent med Lina fra Regenerativ kultur

XR gikk til aksjon mot NRK

Et sted mellom 30 og 40 aktivister stilte opp da XR aksjonerte mot NRK på Marienlyst lørdag 11. januar.

Kalenderen sa midtvinter, men ute var det regn og plussgrader. Aktivistene hadde likevel med seg ski og gikk ti meter sprint på plassen foran NRK-bygget for å illustrere hvordan vintersportssatsninga kan bli uten snø – det dårlig glid på sommerføre.

Det var for øvrig dyrekostymer fra Greenpeace å skue, og Red Rebels dukka opp og spilte skjellsettende stumt teater.

- Om lag halvparten av de som deltok, har jeg ikke sett på aksjoner tidligere. XR vokser og det er oppløftende, sier Nikolai Tangnes, som har vært med på å tilrettelegge for arrangementet.

Budskapet for markeringa var «si sannheten». NRK gjør ikke nok for å opplyse om truslene som klimaendringene representerer eller hvor prekær situasjonen er for jordas truede arter og økosystemer.

- NRK har gjort en utrolig god jobb med å tematisere utfordringer knytta til unges psykiske helse, fremme vanskelige temaer vedrørende seksualitet, utenforskap og psykiske lidelser. Jeg ønsker at NRK gjør det samme med klimaendringer, truslene mot naturen og dyrelivet i Norge og i verden. Dette er temaer som i større grad burde inn i nyhetsdekninga og som er nesten fraværende i programinnholdet til NRK, sier Nikolai.

Samfunnet står ovafor massive omveltninger om 1,5 gradersmålet skal nås. Da må NRK som folkefinansiert rikskringkaster ta et særlig ansvar for å formidle sannheten.

- NRK gjør noe, men de gjør ikke nok. Til stede på markeringa var et NRK-team som fulgte en dyrevernaktivist. Det er nettopp mer av dette vi trenger. Mitt håp etter aksjonen er at NRK blir mer bevisst befolkningens engasjement for klima og miljø og at NRK blir mer bevisst sin rolle i å informere det norske folk om hvilke konsekvenser klimaendringene vil ha. NRK må se på løsninger, tiltak og hvordan krisa kan forhindres. Norge fortjener en rikskringkaster som tar sitt samfunnsoppdrag på alvor, sier Nikolai.

Hilsen fra felten

I nyhetsbrevene for XR Oslo, byr vi på en serie intervjuer med de folka som utgjør lokallaget. I denne spalta vil du kunne bli kjent med ansiktene bak arbeidsgruppene i XR Oslo, lese hva som driver dem og få innsikt i hvordan de jobber.

Lina Nordlie er utdanna filosof og jobber som kommunikasjonsarbeider. Hun oppdaga XR etter å ha fulgt april-opprøret i London på twitter.

- For meg som har vært klima- og miljøbevisst siden 80-tallet har jeg et lite håp om at XR er en organisasjon som kan presse frem endringer. Vi har hatt tilstrekkelig kunnskap om dette så lenge, men til og med nå når vi ser effekten av klimaendringene og rovdriften på naturen, skjer det ingenting.

I tillegg har det vært viktig for Lina at XR har ikke-vold som et grunnleggende prinsipp.

- Jeg har ingen tro på vold, sier hun.

Lina er internkoordinator for arbeidsgruppa Regenerativ kultur i Oslo. En av oppgavene til Regenerativ kultur er å sørge for støtte-apparatet for aksjonistene.

- Mange organisasjoner brenner ut ildsjelene sine. Vi forsøker å legge tilrette for at aksjonistene kan ha styrke til å fortsette. Det er dessuten en bærebjelke i XR at bevegelsen skal ha en levedyktig og livsfornyende kultur, sier Lina.

Hun forteller at arbeidsgruppa har et stort mangfold av arbeidsoppgaver med plass til alle, enten du har lyst til å stå på liste for aksjonssupport, lage kursopplegg, eller har talent for organisering.

- Vi trenger deg! Arbeidsgruppa for Regenerativ kultur egner seg godt for deg som ikke har mulighet til å delta i aksjoner med sivil ulydighet, sier Lina.

Regenerativ kultur arrangerer arbeidsfellesskap hver onsdag kl. 17:00-19:00 på Greenhouse.

Ukesoversikt

Her følger oversikten over ukas aktiviteter på Greenhouse, hvor vi har våre kontorer og møtelokaler. Adresse: Schweigaards gate 34C .

Mandag 13. januar

Kl. 16:30-19:00: Korøvelse (rom: Hesten, 6. etasje)

Kom og syng med oss! Du behøver ingen erfaring fra før, bare du liker å synge. Koret er til for å være forsangere på aksjoner. Men vi synger også noe mer avanserte låter og koser oss masse! Kontakt: ArtivismeOslo@ extinctionrebellion.no


Tirsdag 14. januar

Kl. 17:00-19:00: Aksjonsmateriell (rom: Høna, 3. etasje)

Bli med i XR Oslos kunstfabrikk! Agenda: flagg + patches, planlegge nye bannere, og design av plakater.`Kontakt: AksjonsmateriellOslo@ extinctionrebellion.no


Onsdag 15. januar

Kl. 16:00-17:00: Rebell kafé (rom: Bruket, 1. etasje)

Her kan du komme for å roe ned etter en lang, hektisk arbeidsdag. Dersom du er ny i XR eller vurderer å melde deg inn, assisterer vi og svarer på spørsmål om alt fra hvem vi er, hva vi gjør, og åssen du kan bli aktiv i Oslo-laget. Kontakt: FellesskapOslo@extinctionrebellion.no

Kl. 17:00-19:00: Introkurs DNA (rom: Jungelen, 5. etasje)

En felles forståelse for XRs prinsipper og verdier - bevegelsens DNA - gjør det lettere for oss å være samkjørt og skape samhold på tvers av arbeidsgrupper, lokallag og land. Slik kan vi fokusere kreftene våre på å oppnå våre tre krav. Vi ønsker derfor alle nye XR medlemmer velkommen til disse introduksjonskurs som vi kaller for “DNA kurset”. Kontakt: DNAOslo@extinctionrebellion.no

Kl. 17:00-19:00: Arbeidsstue Artivisme (rom: Hesten, 6. etasje)

Har du noen gang forestilt deg hvordan det kan være å være en fugl, ett dyr, kanskje en fisk? Nå har du anledningen. Vi holder maskeverksted, i første omgang med fokus på norske dyr og symbol-arter i Norge. Ta med avispapir, hvitt mel og gjerne et forkle da det kan bli litt søl. Kontakt: ArtivismeOslo@extinctionrebellion.no

Kl. 17:00-19:00: Arbeidsfellesskap (rom: Hesten, 6. etasje)

I arbeidsfelleskapet kan du komme og jobbe, om du synes det er hyggeligere å jobbe med XR-ting sammen med andre. Ta med ditt eget prosjekt, eller bli med i en gruppe. Regenerativ kultur og Aksjonsgruppa arrangerer. Kontakt: FellesskapOslo@ extinctionrebellion.no

Fordypningskurs i ikke-voldskommunikasjon

Denne våren er vi så heldige at vi har vi fått tilbud om gratis fordypningskurs i ikke-voldskommunikasjon (IVK). Dette er en av de viktigste ferdighetene vi kan ha for å bygge en folkebevegelse.

I kurset står kommunikasjonen vår i sentrum, hva som gir kontakt og hva som skaper avstand, og vi undersøker hvordan vi kan ta vare på samarbeidet i det viktige arbeidet vi gjør. Kurset er basert på praktiske øvelser med eksempler fra hverdagen.

Kursdatoer våren 2020

- Mandag 27. januar på Bykuben i Myntgata 2 (møt opp utafor 16:50)
- Mandag 24. februar på Bykuben i Myntgata 2 (møt opp utafor 16:50)
- Mandag 30. mars
- Mandag 20. april
- Mandag 18. mai
- Mandag 15. juni

For ååmelding og informasjon, send e-post til RegenerativkulturOslo@extinctionrebellion.no

Det er seks ledige plasser på kurset, som er forbeholdt og tilrettelagt for medlemmer i XR.

Kurset er gratis og holdes av Anniken Poulsson Beer og Elsa-Britt Enger fra foreningen for IVK i Norge.

Vi prøver å få Bykuben alle mandagene, men hvis det ikke går er alternativt kurssted: Greenhouse Oslo i Schweigaards gate 34C, Oslo.

Les gjerne litt mer om ikke-voldskommunikasjon på www.ivk.no , eller www.cnvc.org eller se en video med Marshall Rosenberg på YouTube om du ikke fikk med deg introduksjonskurset, som gikk 2. november 2019.

Ønsker du å bli aktiv i XRN?

Du kan melde deg inn i Extinction Rebellion Norge på våre nettsider , og du vil da bli kontaktet av oss. Vi har stor pågang og en liten gruppe frivillige som behandler nye medlemsforespørsler, så det kan ta litt tid å behandle din innmelding.

Som aktiv i Extinction Rebellion får du mulighet til å gjøre en forskjell som vil merkes. På vårt interne medlemsforum, Basen, kan du finne en oversikt oppgaver man kan engasjere seg i. Alle slike 'jobbannonser' er lansert på Basen under kategorien som heter NAV Rebellion.

Forslag til Nyhetsbrevet?

Send inn bilder og forslag til MediaOslo@extinctionrebellion.no