Nyhetsbrev #9 XR Oslo

XR Norge slår kreftene sammen med XR Australia.

Bli kjent med Jesper, lokallagskoordinator for XR Oslo.

Kampen mot oljeboring i Australbukta fortsetter

Til tross for massive protester det siste året, holder Equinor seg til planen om å leite etter olje utafor den australske sørvest-kysten. XR Australia gir ikke opp kampen.

Så vel surfere som noen av Australias rikeste forretningsmenn, urfolk, popartister, Greenpeace og WWF har tatt til motmæle og sagt nei til olje-boring.

Historien viser at slik motstand nytter, om den opprettholdes. Etter flere år med kritikk, solgte Statoil i 2016 sine eierandeler i oljesandprosjektene i den canadiske delstaten Alberta. Noe som var et tydelig signal til en av verdens mest skitne industrier.

XR Australia har nå kontakta oss, og ønsker å kjøre en rekke samkjørte aksjoner og markeringer mot Equinor i året som kommer, i flere norske byer og i Australia samtidig.

Dette kan bli et spennende og betydningsfullt prosjekt, som vi håper mange vil være med på. Arbeidet starter med idémyldring på Greenhouse onsdag 22. januar, kl. 17:00-19:00!

Hilsen fra felten

I nyhetsbrevene for XR Oslo, byr vi på en serie intervjuer med de folka som utgjør lokallaget. I denne spalta vil du kunne bli kjent med ansiktene bak arbeidsgruppene i XR Oslo, lese hva som driver dem og få innsikt i hvordan de jobber.

Jesper Lagerman er 100 % student i samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo, i tillegg til å arbeide 100 % med XR siden januar 2019, som lokallagskoordinator for XR Oslo og fasilitator for den nasjonale gruppa for politisk strategi. Han har også vært med å starte opp DNA-teamet nasjonalt. Tidskabalen kan umulig gå opp, men den aktive aktivisten har sine strategier.

- I ti år har jeg drevet aktivt med meditasjon, noe som har gitt meg en indre stabilitet i møte med berg- og dalbanen som det kan være å være en del av en bevegelse som XR. Kjæresten støtter meg i det daglige så jeg ikke blir for seriøs og allvorlig. Det er viktig å kunne le også, sier han.

Framover skal Jesper bruke mer tid på DNA-teamet, og la nye krefter fylle rollen som lokallagskoordinator for XR Oslo. Det er, og har vært, et viktig arbeid.

- Som lokallagskoordinator må man være opptatt av å se de lange linjene. Jeg har forsøkt å forstå hva lokallaget trenger for å fungere godt. Det er avgjørende å ha fingeren på pulsen, og sørge for en tett kontakt med koordinatorene for de andre arbeidsgruppene. Siden de fleste arbeidsgruppene møtes på onsdager er dette enklere. Å sees ansikt til ansikt er sentralt, sier han.

Med Jesper som lokallagskoordinator har XR Oslo etablert seg med kontor og møterom på Greenhouse. En desentralisert struktur har dermed vært enklere å få på plass.

- Vi har i løpet av høsten gått vekk fra store plenumsmøter hvor kanskje ikke alle blei hørt og hvor det var krevende å oppnå framdrift, til å gå over til plenumsmøter kun når det er nødvendig og ellers la arbeidsgruppene til XR Oslo organisere sine egne møter, sier Jesper.

- Men hvorfor har du valgt akkurat XR som arena for ditt miljøengasjement?

XR er organisasjonen jeg har lengta etter i veldig lang tid: Et tiltak som går til rota av samfunnsproblemene vi opplever, og ikke låser seg til venstre/høyre-akselen for å forstå det politiske landskapet. XR ønsker å være en “prefigurative movement”. Det vil si at vi ønsker å være den endringa vi hevder er nødvendig. Vi gjør dette gjennom holokratisk organisering, regenerativ kultur og bærekraftig aktivisme, sier han.

Ukesoversikt

Her følger oversikten over ukas aktiviteter på Greenhouse, hvor vi har våre kontorer og møtelokaler. Adresse: Schweigaards gate 34C .

Tirsdag 14. januar

Kl. 17:00-19:00: Aksjonsmateriell (rom: Jungelen, 5. etasje)

Bli med i XR Oslos kunstfabrikk! Agenda: lage banner og patches til XR UiO. Kontakt: AksjonsmateriellOslo@ extinctionrebellion.no


Onsdag 15. januar

Kl. 16:00-17:00: Rebell kafé (rom: Bruket, 1. etasje)

Her kan du komme for å roe ned etter en lang, hektisk arbeidsdag. Dersom du er ny i XR eller vurderer å melde deg inn, assisterer vi og svarer på spørsmål om alt fra hvem vi er, hva vi gjør, og åssen du kan bli aktiv i Oslo-laget. Kontakt: FellesskapOslo@extinctionrebellion.no

Kl. 17:00-19:00: Idémylding med XR Australia (rom: Høna, 3. etasje)

XRN vil kjøre en rekke samkjørte aksjoner og markeringer mot Equinors oljeboring i Australbukta, i lag med XR Australia. Kom og bli med på å påvirke hvordan disse aksjonene skal bli! Kontakt:

Kl. 17:00-19:00: Introkurs DNA (rom: Jungelen, 5. etasje)

En felles forståelse for XRs prinsipper og verdier - bevegelsens DNA - gjør det lettere for oss å være samkjørt og skape samhold på tvers av arbeidsgrupper, lokallag og land. Slik kan vi fokusere kreftene våre på å oppnå våre tre krav. Vi ønsker derfor alle nye XR medlemmer velkommen til disse introduksjonskurs som vi kaller for “DNA kurset”. Kontakt: DNAOslo@extinctionrebellion.no

Kl. 17:00-19:00: Arbeidsfellesskap (rom: Hesten, 6. etasje)

I arbeidsfelleskapet kan du komme og jobbe, om du synes det er hyggeligere å jobbe med XR-ting sammen med andre. Ta med ditt eget prosjekt, eller bli med i en gruppe. Regenerativ kultur og Aksjonsgruppa arrangerer. Kontakt: FellesskapOslo@ extinctionrebellion.no

Kl. 19:30-21:00: Korøvelse (rom: Hesten, 6. etasje)

Kom og syng med oss! Du behøver ingen erfaring fra før, bare du liker å synge. Koret er til for å være forsangere på aksjoner. Men vi synger også noe mer avanserte låter og koser oss masse! Kontakt: ArtivismeOslo@ extinctionrebellion.no

Ledige roller

Introkurs-teamet (også kallet DNA-teamet) vokser og trenger flere som enten vil formidle kurset eller hjelpe til med organisering og administrasjon. Kontakt: DNAOslo@extinctionrebellion.no

Ønsker du å bli aktiv i XRN?

Du kan melde deg inn i Extinction Rebellion Norge på våre nettsider , og du vil da bli kontaktet av oss. Vi har stor pågang og en liten gruppe frivillige som behandler nye medlemsforespørsler, så det kan ta litt tid å behandle din innmelding.

Som aktiv i Extinction Rebellion får du mulighet til å gjøre en forskjell som vil merkes. På vårt interne medlemsforum, Basen, kan du finne en oversikt oppgaver man kan engasjere seg i. Alle slike 'jobbannonser' er lansert på Basen under kategorien som heter NAV Rebellion.

Forslag til Nyhetsbrevet?

Send inn bilder og forslag til MediaOslo@extinctionrebellion.no

For å kunne betale husleia i Greenhouse, er XR Oslo avhengig av økonomisk støtte fra sine medlemmer!

Ønsker du å støtte XR Oslo? Kontonummer: 12546307415 | Vipps: 585136