STANSET I ARENDAL

Politiet stanser Extinction Rebellion aktivister på gaten i Arendal og avkrever legitimasjon

To av Extinction Rebellions (XRs) aktivister, Inger Østenstad (62) og Ronnie Aschim (40), befant seg tirsdag ettermiddag ved boden til Besteforeldrenes klimaaksjon i Arendal, da tre politibetjenter stanset dem og avkrevde legitimasjon. Identitetsbevisene ble avfotografert og aktivistene ble utspurt om hva de gjorde i Arendal. På spørsmål til politiet om hvorfor de ble stanset, fikk aktivistene beskjed om at man mente Extinction Rebellion kunne forårsake ordensforstyrrelser. Østenstad og Aschim ble stanset under et døgn etter at politiet bortviste 14 av XRs aktivister fra partilederdebatten. Disse ble bedt om å holde seg minimum 200 meter unna debattområdet frem til neste morgen.

«Jeg opplever begge hendelsene som truende adferd fra politiet og et forsøk på trakassering,» sier Inger Østenstad. «Ronnie Aschim gikk med XR-logo og dette var tydeligvis hvorfor vi ble stanset.»

Extinction Rebellions juridiske rådgiver sier «Det er ikke forbudt i Norge å gå med en plakat eller logo som gir uttrykk for ens meninger. Det er en del av ytringsfriheten. Det er først ved ordensforstyrrelser at politiet kan gripe inn. Det er uhørt at Østenstad og Aschim ble stanset.»

«Jeg opplever politiets oppførsel som en krenking av min ytringsfrihet,» sier Ronnie Aschim. «Da Extinction Rebellion aksjonerte utenfor Norges bank, sa politiets operasjonsleder at vi har lav terskel for at folk skal få ytre seg i Norge. Denne er visst blitt mye høyere nå.»

Extinction Rebellion har medlemssamling på Hove og skal også holde borgerrettsbevegelsens opprørsforedrag på Appellplassen, som del av Arendalukas program.

Publisert 13. aug. 2019