VÅRE BARNS BLOD SPERRET STATSMINISTERENS KONTOR

Extinction Rebellion Norge aksjonerte mot Statsministerens kontor (SMK) ved Glacis gate 1, torsdag 13.06, fra klokken 11.35 til 12.30.

Aksjonistene helte blod utover gaten foran inngangsporten og kom med personlige appeller. Forfatter Erland Kiøsterud sa: Jeg er i sorg fordi matjorden vår forringes, fordi verdenshavene våre fylles av plast, fordi luften vi alle puster inn forgiftes, fordi vi med vår livsform fortrenger planter og dyr, det rike biologiske mangfoldet på den eneste jorden vi har. Jeg står her fordi jeg er sint.

Andreas Kolstø hadde med sin 18 måneder gamle sønn: Jeg står her sammen med min sønn. Han er ett og et halvt år gammel. Enkelte vil tenke at jeg er uansvarlig nå. Hvordan kan jeg ta ham med på dette? Jeg står her sammen med min sønn fordi jeg vil han skal få en bedre klode å leve på enn den vi er på vei mot. Derfor står vi her. Min sønn og jeg.

Rena Ihlen, bestemor med seks barnebarn, sa: Er det rett overfor kommende generasjoner at landets oljeselskap, Equinor, produserer og leter i 25 land, verden over, når vi allerede har belastet atmosfæren med store mengder CO2 og fylt pengebingen vår med 9000 milliarder kroner? Vi vil ikke bli rikere. Vi vil heller redde livsgrunnlaget på jorda for kommende generasjoner. Mange mennesker forstår nå alvoret. Hvorfor fortsetter regjeringen å klamre seg til oljeriggene? Er vi en grådig nasjon, som ikke bryr seg om livet?

Statsministeren har ved flere anledninger sagt at «Den er ikke født enda som slukker lyset på norsk sokkel». Extinction Rebellion Norge mener at Erna Solberg må bestemme seg for om hun er sjef for et oljeselskap eller statsminister med ansvar for folkets liv og helse. Syv av ministrene i hennes regjering kommer fra et parti som er sterkt kritisk til klimaforskningen, flere av disse har fått nøkkelposter der de kan trenere effektiv innsats mot trusselen verden står overfor.

‘Våre barns blod’ er en aksjonsform Extinction Rebellion har anvendt i mange land. Blodet skal vise politikere og andre beslutningstakere at manglende klimainnsats truer våre etterkommere. Forskning viser at klima- og økologisk sammenbrudd vil føre til folkevandring, avlingssvikt, matmangel og dødsfall. Enkelte rapporter peker på mulighet for samfunnskollaps innen en generasjon.

Disse er tilgjengelige for intervjuer. Kontakt Nikolai Tangnes for nærmere opplysninger.

Extinction Rebellion benytter seg av ikke-voldelig sivil ulydighet for å tvinge styresmaktene til å erkjenne alvoret og ta de beslutninger som er nødvendige for å motvirke klima- og miljøkrisene verden står overfor. Opprørsbevegelsen formidler at vi befinner oss i en katastrofesituasjon som krever godt tverrpolitisk samarbeid. Bevegelsen krever at styresmaktene erklærer klima- og økologisk krise. Skottland, Wales, Storbritannia, Irland og Portugal har fulgt oppfordringen. I Norge har flere kommuner gjort slike vedtak, senest Kongsberg.

Publisert 13. juni 2019